h

Hoogleraar bestuurskunde De Vries (Radboud Universiteit) laat in een contra-expertise, geen spaan heel van integriteitsonderzoek van de gemeente Kerkrade naar SP-gemeenteraadslid Carin Wevers.

19 april 2024

Hoogleraar bestuurskunde De Vries (Radboud Universiteit) laat in een contra-expertise, geen spaan heel van integriteitsonderzoek van de gemeente Kerkrade naar SP-gemeenteraadslid Carin Wevers.

Foto: SP

Volgens de professor, die specialist is op het gebied van integriteitsonderzoek, is de studie naar Wevers vooringenomen, ongefundeerd en een onterechte verspilling van gemeenschapsgeld. Vrijwel alle beginselen van zorgvuldige procedure en zorgvuldig onderzoek werden door onderzoeksbureau G&I, dat door de gemeente werd ingehuurd, geschonden, aldus De Vries. Hij meent dat G&I niet onafhankelijk was, maar een belang had bij een uitkomst die gunstig was voor de gemeente en de burgemeester.  De Vries pleit Wevers geheel vrij van het verwijt dat ze niet integer zou hebben gehandeld. ‘Op basis van dit onderzoek kunnen de verwijten aan mevr. Wevers niet worden onderbouwd’, schrijft de hoogleraar. De Vries in de Limburger: `Pure dorpspolitiek. Dit is een vooropgezet plan om dit raadslid onderuit te halen`.

 Het SP-raadslid vroeg zich in een opinieartikel in de Limburger af of superrijke bestuurders wel het recht hebben om bij de overheid aan te kloppen voor het aanwenden van belastinggeld. In dit geval ging het om een kwijtschelding van 2,8 miljoen huurschuld van de BVO Roda JC bij de gemeente Kerkrade.

 Het raadslid noemde daarbij dat Roger Dassen, de echtgenoot van de burgemeester, in 2021 21 miljoen euro heeft verdiend. Deze zinsnede schoot bij burgemeester Dassen in het verkeerde keelgat. Ze belde de krant waarna het artikel dat al enkele uren online had gestaan van de website werd gehaald.

Maar daar bleef het niet bij. Ook diende burgemeester Dassen een klacht in bij de integriteitscommissie van de gemeente Kerkrade. Hoogleraar De Vries vindt het handelen van de burgemeester ‘buitenproportioneel’ en te kinderachtig voor woorden. ‘Het is moeilijk te begrijpen dat gemeenschapsgeld wordt besteed aan kostbaar onderzoek naar dergelijke conflicten die alleen als ‘te kinderachtig voor woorden’ kunnen worden benoemd.” 

De hele affaire doet volgens de Vries geen goed aan de reputatie van en het vertrouwen in het bestuur van de gemeente Kerkrade. Een motie van treurnis over de door de integriteitscommissie gehanteerde procedure en de kwaliteit van het onderzoek is volgens hem dan ook gerechtvaardigd.

De volledige contra expertise van Prof. De Vries kunt u hier lezen:

Reactie toevoegen

U bent hier