h

SP Kerkrade voor een algeheel vuurwerkverbod.

28 februari 2020

SP Kerkrade voor een algeheel vuurwerkverbod.

Foto: Jos Piefer

SP Kerkrade bepleitte eind vorig jaar al een algeheel vuurwerkverbod. De overlast voor mens en dier is groot. Regels worden overtreden en handhaving van de regels voor vuurwerk schiet tekort. Via Kerkrade hield een enquete, daaruit blijkt dat er onder de bevolking enorme steun is voor het standpunt van de SP. Zoals uit het plaatje blijkt was dat bij de andere Kerkraadse politieke partijen helaas niet het geval. Uiteindelijk was de SP de enige partij die voor een algeheel vuurwerkverbod was.

SP Kerkrade vroeg om tijdens de jaarwisseling in elk geval de regels voor vuurwerk te handhaven. Uit een rapportage van de gemeente bleek echter dat handhaving van de regels voor vuurwerk te kort schiet en ten opzichte van voorgaande jaren zelfs nog flink was afgenomen.

Via Kerkrade hield een enquete en daaruit bleek, dat 92% geen vuurwerk heeft afgestoken, daarnaast bleek dat velen overlast van vuurwerk hadden ervaren, met name geluidsoverlast, rommel op straat en overlast voor dieren. De grote meerderheid is voor een door te gemeente te organiseren grote vuurwerkshow op een plaats in de wijk en men wil in elk geval meer handhaving.

Ook landelijk wil de SP de overlast door vuurwerk terugdringen: Ronald van Raak (SP, Tweede Kamer) zegt daarover: We moeten stoppen met gevaarlijk vuurwerk.

'We vragen onze politieagenten, brandweermensen en

ambulancemedewerkers om mensen te beschermen, maar dan zullen we onze hulpverleners ook moeten beschermen. Daarom moeten we stoppen met gevaarlijk vuurwerk.' Aanleiding zijn de bedreigingen waar hulpverleners ook de afgelopen jaarwisseling opnieuw mee te maken kregen. Ook de luchtvervuiling, gezondheidsklachten en dierenleed zijn voor mensen aanleiding om met het vuurwerk te willen stoppen.

Wilt u een gedeelte van het debat in de gemeenteraad van Kerkrade over vuurwerk zien? Dat kan via:

https://www.youtube.com/watch?v=r04rtYlIV1M

 

 
 

Reactie toevoegen

U bent hier