h

SP Kerkrade: Reactie op gigantische stijging woonlasten in Kerkrade.

13 februari 2020

SP Kerkrade: Reactie op gigantische stijging woonlasten in Kerkrade.

Foto: Jos Piefer

In Kerkrade is, begrijpelijk, flinke commotie ontstaan over de enorme stijging van de woonlasten. De woonlasten bestaan uit: OZB-belasting, afvalstoffenheffing en rioollasten. SP Kerkrade vecht al jaren tegen de fikse jaarlijkse verhogingen van de woonlasten in Kerkrade. SP raadslid Jos Piefer wees er op, dat de afvalstoffenheffing in Kerkrade de laatste jaren wel erg stevig zijn gestegen. Dat past niet in een gemeente met inwoners die gemiddeld bijna het laagste inkomen van Nederland hebben. Lees hieronder de reactie van SP Kerkrade tijdens het raadsdebat hierover en lees ook welke partijen voor de verhoging stemden.

Over de stijging van de OZB belasting zei Jos Piefer: De SP is van mening dat het genoeg is geweest, de burgers mogen niet langer worden opgezadeld worden met het sluitend maken van de begroting als gevolg van het zoveelste bouwproject van Kerkrade. 

Naar aanleiding van de flinke commotie in Kerkrade reageerde  de gemeente Kerkrade op haar facebookpagina. Voor SP Kerkrade reden om ook haar standpunt kenbaar te maken.

Gemeente Kerkrade op facebook: “Daarnaast wordt in veel reacties gesteld dat de gemeente de Afvalstoffenheffing zou ‘misbruiken’ voor projecten zoals het Center Court. Dat is niet het geval”

Reactie SP Kerkrade: De gemeente stelt dat de AFVALSTOFFENHEFFING niet wordt misbruikt voor projecten als Centercourt. Dat klopt. Maar de gemeente wijst er daarbij NIET  op dat het meest belangrijke deel van de woonlasten in Kerkrade, het tarief van de OZB- belasting wel met 10% in twee jaar is gestegen (opbrengst ongeveer €1 miljoen per jaar). Bovendien steeg de woningwaarde flink, waardoor de inwoners nog meer OZB betalen. Deze enorme  verhoging van de OZB (een van de hoogste in het hele land?) zijn volgens het college van Kerkrade wel degelijk bedoeld voor de financiering van het Centercourt.

De afvalstoffenheffing wordt dus inderdaad N I E T  gebruikt voor Centercourt, maar het meest belangrijke deel van de woonlasten de OZB belasting wordt W E L  D E G E L I J K  enorm verhoogd om Centercourt te financieren. Dat had de gemeente duidelijker kunnen uitleggen.

In december 2019 werd in de gemeenteraad over de tasrievennota gesproken. Voor alle duidelijkheid geven wij hierbij de stemming over de tarievennota:

SP: Was tegen de verhoging van de OZB, tegen de verhoging van de afvalstoffenheffing, als enige tegen verhoging van de hondenbelasting en als enige tegen verhoging van de rioolrechten.

Iedereen kan het debat in de raadsvergadering van december 2019 waarin de tarieven werden vastgesteld (agendapunt 6.3) terugkijken via:

https://ris2.ibabs.eu/Agenda/Details/Kerkrade/6a0c84d3-32a2-4d2a-8c18-9deb6f61d211


Reacties

De Haagse manier van politiek bedrijven is overgewaaid.
Laat de burgers maar betalen, daar zijn er genoeg van en dat brengt dus veel op.
Walgelijk, en dan de manier waarop het verdedigd wordt, nog walgelijker

Reactie toevoegen

U bent hier