h

Coalitie Kerkrade wil niet praten over bezuinigingsmaatregelen en haalt deze van de agenda

21 november 2018

Coalitie Kerkrade wil niet praten over bezuinigingsmaatregelen en haalt deze van de agenda

Foto: Herman Langen
Kerkraadse coalitie van Burgerbelangen, PvdA, CDA en VVD haalt onderwerp bezuinigingsmaatregelen van €1,6 miljoen op voorzieningen voor mensen van de agenda. Men wil de bezuigingsvoorstellen wel laten doorgaan, maar niet zoals gebruikelijk is bespreken in de commissie. Marianne Laumann reageert woedend in de vergadering (zie video van 3 minuten, link onder dit artikel) . Mensen verlaten onder boe geroep de tribune. Waren ze daarvoor zo massaal naar het gemeentehuis gekomen?
 
SP Fractievoorzitter Marianne Laumann reageerde woedend: Deze coalitie is een schande voor Kerkrade.
 
's Middags was er nog een grote manifestatie tegen de bezuinigingen geweest in Kerkrade. Aan deze manifestatie, georganiseerd door de Alliantie Sociaal Verzet Kerkrade, deden honderden mensen mee. En  nu nog niet eens willen bespreken? Hoezo luisteren naar de mensen, hoezo democratie in Kerkrade?
 
Drie burgers hadden de moeite genomen om over dit onderwerp in te spreken. Zij riepen onder andere op om niet alleen naar de financiële kant van de bezuinigingen te kijken, maar ook naar de gevolgen voor mensen. Hun boodschap: Zeg en schrijf niet overal dat Kerkrade een sociale stad is, maar laat het zien door je daden. Daaraan had deze coalitie kennelijk weinig boodschap. Hoezo democratie in Kerkrade?
 
Nadat de insprekers, conform hun wettelijk recht, hun zegje hadden mogen doen, haalde de coalitie het onderwerp "doodleuk" van de agenda. De coalitie haalden hun briefjes met toespraken te voorschijn en lazen hun teksten op, die ze kennlijk vooraf goed hadden voorbereid. Hoezo democratie in Kerkrade?
 
Toen bleek dat het onderwerp bezuinigingen van de agenda werd gehaald verlieten de meest bezoekers (die speciaal voor dit onderwerp waren gekomen) op de tribune onder luid "boe geroep" de tribune en gingen naar huis. Hoezo democratie in Kerkrade?
 
Daarna verliet de volledige oppositie uit protest de vergadering. Hoezo democratie in Kerkrade?
 
De bezuinigingsmaatregelen die zo veel mensen treft in Kerkrade zullen nu slechts één keer worden behandeld en wel in de raad eind november 2018, tijdens de behandeling van de najaarsnota, waarin ook erg veel andere onderwerpen zijn opgenomen, zoals diverse nieuwe grote investeringen. Daardoor krijgt dit onderwerp waarschijnlijk niet de aandacht die noodzakelijk is.
 
Dit college en deze coalitie van Burgerbelangen, PvdA, CDA en VVD is mans genoeg om te roepen we halen alle bezuinigingen weg bij de voorzieningen voor mensen (het sociale domein) maar men wil er niet over praten, want dat zou wel eens duidelijk kunnen maken waar deze coalitie mee bezig is. Er worden de komende jaren, volgens de najaarsnota weer miljoenen uitgegeven voor nieuwe plannen. De kapitaallasten van al die mooie plannen bdragen meer dan € 600,000,- per jaar en dan hebben we het er nog over dat al die miljoenen ook weer moeten worden terugbetaald. Ja, zegt de coalitie, we moeten  nu eenmaal moeilijke keuzes maken. Deze coalitie kiest er dan voor om dan opnieuw miljoenen uit te geven aan n ieuwe plannen en ondertussen te bezuinigen op voorzieningen voorr mensen.
 
Is deze coalitie een schande voor Kerkrade? Ja, naar onze mening wel. Zowel door het rechtse neoliberale beleid dat ze voert én ook door de wijze waarop ze  GEEN invulling geeft aan het democratisch proces.
 
Rechts neoliberaal beleid? Ja, miljoenen bezuinigen op voorzieningen voor mensen, maar tegelijkertijd wel doorgaan met een een project Centercourt dat tientallen miljoenen gaat kosten en nog een aantal andere miljoenen kostende projecten, waarvoor Kerkrade geen geld heeft.
 
Alleen al om de jaarlijkse extra kosten van het project Centercourt te bealen wil men in Kerkrade zelfs de OZB belasting met maar liefst 10% (2019 5% en 2020 nog eens 5%) verhogen, waardoor men jaarlijks één miljoen extra ozb belasting wil binnen halen. Daarnaast moeten de daarvoor geleende miljoenen ook  nog eens worden terugbetaald. En dat terwijl Kerkrade  nu al financieel kwetsbaar is. De burgers laten ze op deze manier bloeden voor dit project.
 
Marianne Laumann heeft volkomen gelijk. Deze coalitie van Burgerbelangen, PvdA, CDA en VVD is een schande voor Kerkrade.
 
Bekijk hier onder de video met de bijdrage van Marianne Laumann (3 minuten).
 

https://www.youtube.com/watch?v=0nn6RyLjaE4&feature=share

Reactie toevoegen

U bent hier