h

Duurzaamheid op de politieke agenda in Kerkrade?

30 mei 2018

Duurzaamheid op de politieke agenda in Kerkrade?

Foto: Frank Verdel

Beleef het in Kerkrade:De afgelopen lentemaand mei leek het wel zomer: aangenaam warm weer, maar ook met veel hevige onweersbuien. In dezelfde maand verscheen in onze gemeente het nieuwe coalitieakkoord waarin gesproken wordt over duurzaamheid. Maar in plaats van zorg om het milieu gebruikt de nieuwe coalitie duurzaamheid als middel om geld te verdienen, volledig conform de rechtse VVD standpunten. De SP maakt zich dan ook ernstig zorgen over deze ontwikkelingen.

In de toekomst zullen we vaker te maken krijgen met verzengende hitte, hoosbuien en modderstromen. Klimaatverandering: geleidelijk aan zullen de woestijnen onze kant opkomen en gletsjers en ijskappen verder smelten. En alsof dit niet genoeg is, in de media verschijnen regelmatig onrustbarende berichten over de sterk teruglopende insectenpopulatie. Het veranderende klimaat en de massale sterfte van dieren: een doemscenario dient zich aan. We moeten iets doen om het tij te keren. Duurzaamheid op de politieke agenda, het is niet alleen wenselijk, maar zelfs noodzakelijk!

De nieuwe Kerkraadse coalitie spreekt in het nieuwe akkoord ook over duurzaamheid. Maar daar waar we mogen verwachten dat milieubehoud het doel is, kiest de partij Burgerbelangen en haar politieke gevolg (PvdA, VVD en CDA) voor een ander doel: duurzaamheid is alleen acceptabel als het geld oplevert. Het behoud van onze leefomgeving is hierbij slechts een welkom bijproduct.

Duurzaamheid is een belangrijke vorm van solidariteit. Niet alleen met andere mensen, maar ook met alles wat groeit en bloeit. Want we zijn onlosmakelijk verbonden met elkaar en we hebben slechts één aardbol. Willen we onze toekomst veilig stellen, dan is het noodzakelijk dat we over het tijdelijk spekken van onze beurs heen kunnen kijken. 

Wat kunnen we in onze woonplaats doen aan duurzaamheid? We kunnen de natuur en de mens als doel stellen in plaats van geld en de markt. Concreet wil de SP dat iedereen in Kerkrade een bijdrage kan leveren aan het terugdringen van de CO2-uitstoot en dat iedereen maatregelen kan treffen in eigen woning om lagere energielasten te bewerkstelligen. Daarom moet de gemeente burgers ondersteunen om zelf duurzame energie op te wekken. Daarnaast is het belanrgijk de inwoners te informeren over de overgang van fossiele energiebronnen naar duurzame energie. Het zorgt voor draagvlak voor de aanleg van windmolens en zonneparken.

Het klimaat is altijd al aan het veranderen. Denk aan de ijstijden en de tropische bossen die in deze regio gegroeid hebben. Geen probleem, want op geologische tijdschaal kan de natuur zich gemakkelijk aanpassen. Maar het huidige tempo van temperatuurstijging gaat zo snel, dat we mogen vrezen dat het fout zal gaan voor mens en natuur. Toch is er wel hoop, zoals de aanpak van het gat in de ozonlaag in de jaren tachtig heeft laten zien. Het wereldwijde verbod op cfk’s (veroorzaker van het gat) heeft effect en de ozonlaag herstelt zich. Het is dus nog niet te laat, maar dan is het wel noodzakelijk dat we de oplossing van de markt inruilen voor de oplossing voor de mens.

Hieronder een link naar een film van 3 minuten gemaakt door Juglen Zwaan, waarin U de noodzaak voor aandacht voor het milieu kunt zien. Er moeten nu maatregelen worden genomen,  ook... als die geen geld opleveren, maar in het belang van de na ons komende generaties.

https://www.youtube.com/watch?v=rRpk-Ie7yl4&feature=youtu.be

 

 

Reactie toevoegen

U bent hier