h

Grote vraagtekens bij het herstelplan voor de Campus.

22 februari 2018

Grote vraagtekens bij het herstelplan voor de Campus.

De SP heeft het herstelplan voor de Campus gelezen en kwam daarbij veel onduidelijkheden tegen. Wij willen in elk geval meer informatie voordat we een standpunt kunnen innnemen. Het college is er kennelijk alles aan gelegen om dit herstelplan, dat nu na al die jaren zo snel op tafel komt, er nog voor de verkiezingen door te drukken.  Het gebouw staat al jaren leeg en de SP heeft daar vaak aandacht voor gevraagd, waarom dan nu deze haast? Wat ons betreft mag er een snelle oplossing komen, maar dat moet dan wel zorgvuldig gebeuren en dat gevoel hebben we nu nog niet.

De Campus is nu kennelijk veilig. Waarom werd het gebouw dan in 2012 door de burgemeester om veiligheidsredenen gesloten? De leegstand, omdat het gebouw onveilig zou zijn, heeft vele miljoenen gekost. Er is sindsdien niets meer aan het gebouw gedaan. Als het gebouw een mens was, zouden we denken dat het naar Lourdes is geweest waar een wonder is geschied. Blijft de grote vraag waarom heeft de Campus dan meer dan 5 jaar leeggestaan?

Over de oorzaken van de scheurvorming zijn de deskundigen het niet eens. Is het verstandig met herstel te beginnen als je de oorzaken niet kent?

Ook na het herstel zal de scheurvorming waarschijnlijk blijven doorgaan. Al denkt een deskundige dat de scheurvorming in de toekomst waarschijnlijk gaat stoppen.

Niet bekend is of die € 1 miljoen herstelkosten het totale bedrag is.
Dit is in het meest gunstige scenario. Er moeten nog diverse onderzoeken
plaatsvinden en het geld daarvoor komt nog bovenop de 1 miljoen. En zou
best kunnen (en dat is zeer waarschijnlijk) dat daaruit nieuwe kosten
naar voren komen.

Bovendien is er niemand die garanties wil of kan geven dat de problemen met het herstel worden opgelost.

Bovendien kan de miljoenenschade op niemand worden verhaald.

We weten de oorzaak niet, denken dat de scheurvorming in de toekomst wellicht stopt, maar willen het gebouw wel voor € 1 miljoen herstellen. Een andere deskundige geeft aan dat herstel meerdere miljoenen gaat kosten.

Wij vinden de financiering erg merkrwaardig. Kerkrade is kennelijk niet eens in staat om  in de begroting 1 miljoen voor herstel van de Campus uit te trekken!!! De Campus staat nu in de boeken met een boekwaarde van meer dan €7 miljoen. Die € 7 miljoen worden tot en met 2026 afgeschreven en terugbetaald. Het college wil de voor het herstel benodigde € 1 miljoen (is dat met of zonder BTW?) niet op een normale manier financieren, maar een kunstgreep toepassen. Men wil nu opnieuw € 1 miljoen lenen en deze lening pas vanaf 2027 tot en met 2031 terugbetalen in 4 termijnen van ruim €500.000,- per jaar. Daardoor wordt er nu €1 miljoen geleend en moet er straks vanaf 2026 meer dan € 2 miljoen worden terugbetaald.

Kerkrade is, los van de vraag of herstel al dan niet verstandig is, kennelijk niet in staat om nu € 1 miljoen voor herstel van de Campus binnen de huidige begroting of die van 2019, te financieren, maar we hebben het wel over een gigantisch plan voor een CenterCourt in Kerkrade dat € 36 miljoen moet kosten. Daarvoor is geen geld, het daarvoor benodigde geld moet worden geleend en uiteraard met rente worden terugbetaald. 

De Limburger, plaatste een stuk door Ruben van Erp geschreven artikel over het herstelplan. Dat kunt u hier nalezen: https://www.limburger.nl/cnt/dmf20180222_00056410/verdeeldheid-over-hers...

Reacties

Daar heb je ze weer de protest partij SP. Met mevr Laumen voorop. Och klopt hoef ik niet schrijven, zetten ze toch niet bij reacties. Echte democratie he sp

Beste H.Vinders
In tegenstelling tot de andere partijen, doet de SP tenminste iets,in plaats van dat geroeptoeter dat bij andere partijen schering en inslag is!.En wanneer U meent iemand persoonlijk te moeten bejegenen, gebruik dan tenminste wel de juiste naam van bedoelde persoon.Welke in dit geval Marianne Laumann luidt.

Reactie toevoegen

U bent hier