h

SP Kerkrade roept hulp van “boven” in en vraagt paus Franciscus voor steun tegen de golfbaan Rolduc.

3 november 2017

SP Kerkrade roept hulp van “boven” in en vraagt paus Franciscus voor steun tegen de golfbaan Rolduc.

Foto: SP

SP Kerkrade is tot nu toe de enige partij die zich publiekelijk uitspreekt tegen het golfbaanplan Rolduc. De meerderheid van de gemeenteraad sprak zich uit voor de golfbaan. Daarom probeert SP Kerkrade ook buiten de politiek, zoveel mogelijk steun te krijgen om de natuur en monumentale cultuurhistorische waarden te behouden en de golfbaan definitief tegen te houden. Temeer daar het argument dat de golfbaan nodig zou zijn om Rolduc financieel te redden, niet meer van toepassing is. Rolduc kan zich momenteel zelf bedruipen en schrijft geen rode cijfers meer. Daarom hebben we besloten om een brief te sturen naar Paus Franciscus, om dit golfbaanplan onder zijn aandacht te brengen en hem te vragen om samen met de (nieuwe?) Bisschop nog eens naar deze kwestie te kijken. De tekst van de brief treft u onder dit artikel aan. Bent u ook tegen de golfbaan rond Rolduc? Dan kunt u hier de petitie tekenen: https://petities.nl/petitions/geen-golfbaan-kerkrade?locale=nl

De paus publiceert regelmatig een zogenaamde Encycliek (Pauselijke omzendbrief aan alle gelovigen waarin godsdienstige en grote maatschappelijke onderwerpen aan bod komen). In de Tweede Encycliek vonden wij veel inspiratie voor argumenten tegen de golfbaan. Daarom hebben we besloten om een brief te sturen naar Paus Franciscus, om dit golfbaanplan onder zijn aandacht te brengen en hem te vragen om samen met de (nieuwe?) Bisschop nog eens naar deze kwestie te kijken.

We weten uit de encycliek  LAUDATO SI', 'Wees geprezen' - over de zorg voor het gemeenschappelijke huis-, dat de Paus grote aandacht heeft voor natuur en cultuur historische waarden en hij roept iedereen op om deze zo veel mogelijk te beschermen en te behouden. Daarnaast is hij een voorstander  van soberheid. In dat licht lijkt ons dat de uitstraling van Rolduc daarbij zou moeten aansluiten. We hopen bij hem gehoor te vinden voor ons argument, dat men de natuur en cultuurhistorische waarden van de natuur rond Rolduc niet moet verkwanselen voor de hobby van enkele welgestelden die rond Rolduc een golfbaan willen aanleggen.

Waarom is de SP tegen een golfbaan rond Rolduc?

Rolduc is een rijksmonument. Het is misschien wel het mooiste cultuurhistorische kroonjuweel van Kerkrade. Het zijn niet alleen de gebouwen van Rolduc, die een rijksmonument zijn, maar ook de directe omgeving van Rolduc is een afzonderlijk rijksmonument. We vragen ons zelfs af, of het wel is toegestaan een dergelijk rijksmonument te vernietigen.

Bovendien zal de golfbaan afgesloten worden en alleen toegankelijk zijn voor golfers. De gewone wandelaars mogen alleen nog buitenom de golfbaan wandelen.

Het argument dat de golfbaan nodig zou zijn om Rolduc financieel te redden, is niet meer van toepassing. Rolduc kan zich momenteel zelf bedruipen en schrijft geen rode cijfers meer.

De uitstraling van Rolduc zal voor altijd worden aangetast door een golfbaan. De monumentale “ensemble waarde” van de gebouwen van Rolduc en haar monumentale omgeving zullen voor altijd verloren gaan,  als er een golfbaan wordt aangelegd.

Wij willen dit niet allemaal opofferen voor de hobby van enkele welgestelden.

Bovendien blijkt uit een door de gemeente betaalde haalbaarheidsstudie uit 2011, dat een golfbaan rond Rolduc moeilijk exploitabel is te maken, veel investeringen zal vergen en dat de banken, gelet op de grote risico's,  de golfbaan waarschijnlijk niet willen financieren. tevens  bestaan er grote risico's voor betrokken partijen (Gemeente, Rolduc, Initiatiefnemers) en is er volgens de haalbaarheidsstudie uit 2011, een risico,  dat de golfbaan failliet zal gaan, met alle financiele consequenties vandien. De gemeente Kerkrade en Rolduc zullen dan met grote waarschinlijkheid hun verwachte erfpacht opbrengsten niet kunnen realiseren.

Tevens heeft onlangs het Bisdom, ook via de krant, haar scepsis, t.o.v. een golfbaan geuit, hetgeen zeer ongebruikelijk is. Als bisschop Wiertz nu nogmaals gevraagd zou worden om medewerking te verlenen aan de aanleg van een golfbaan, dan zou het antwoord “nee” zijn.

Sinds het verzoek kwam in 2004 (13 jaar geleden!) zijn de plannen echter nogal eens aangepast. Een golfbaan rond Rolduc past niet in de visie en het beleid van paus Franciscus. Het Vaticaan wil namelijk dat we met zijn allen meer omkijken naar de minder bedeelden in onze samenleving en dat we de natuur, die we nog hebben, moeten koesteren en behouden.

We hopen op zoveel mogelijk steun van andere partijen, met name van een christelijke partij als het CDA. Maar ons inziens zou iedere partij die Kerkrade en daarmee ook Rolduc een warm hart toedraagt dit plan moeten afkeuren. We hebben als gemeenteraad een gezamenlijke verantwoordelijkheid om ook voor toekomstige generaties Rolduc als cultuur- en natuurhistorisch gebied te behouden.

Rolduc en ook de omgeving van Rolduc behoren tot onze cultuur, een golfbaan niet.

Namens SP Kerkrade,

Marianne Laumann, Fractievoorzitter.

Bent u ook tegen de golfbaan rond Rolduc, dan kunt hier de petitie tekenen: https://petities.nl/petitions/geen-golfbaan-kerkrade?locale=nl

De encycliek Laudato Si’ is te vinden onder: https://www.rkdocumenten.nl/rkdocs/index.php?mi=600&doc=5000

Tekst brief aan paus Franciscus:

Reactie toevoegen

U bent hier