h

Ook in Kerkrade jaarlijks vele miljoenen tekort in het sociale domein.

25 augustus 2017

Ook in Kerkrade jaarlijks vele miljoenen tekort in het sociale domein.

Het VVD/PVDA kabinet heeft de decentralisaties doorgevoerd (overheveling van veel zorgtaken naar de gemeenten), waarbij het kabinet ook meteen miljarden heeft bezuinigd in het sociale domein (WMO, Jeugdzorg en participatie waaronder bijstand) door veel te lage budgetten mee te geven aan de gemeenten. Hierdoor zijn er in praktisch alle gemeenten grote tekorten in het “sociale domein” ontstaan, ook in Kerkrade.

Jeugdzorg:

Gemeenten in Limburg kunnen de jeugdzorg niet betalen. Het geld dat ze van het Rijk krijgen is niet voldoende.  Heerlen (6 miljoen), Roermond (2,7 miljoen), Landgraaf (1,6 miljoen) en ook Kerkrade (1,5 miljoen) verwachten dit jaar opnieuw meer zelf te moeten bijpassen. Wethouder Schlangen (Burgerbelangen) heeft voor de komende drie jaren een bezuinigingsopdracht van in totaal meer dan € 2 miljoen op de jeugdzorg geaccepteerd. Uit bovenstaande cijfers blijkt dat het tekort echter €1,5 miljoen per jaar bedraagt.

WMO en Particpatiewet (o.a bijstand):

Ook bij de WMO en Participatiewet (o.a bijstand) zijn  er in Kerkrade miljoenen tekorten ontstaan. In totaal inclusief jeugdzorg, meer dan € 5 miljoen per jaar, maar wellicht nog meer.

SP Kerkrade heeft als enige partij gevraagd zo snel mogelijk maatregelen te nemen om de miljoenentekorten niet uit de hand te laten lopen, zodat de zorg voor jongeren, WMO gerechtigden en Participatiewet niet in gevaar komen. Maar de andere partijen vinden dat er nog tijd genoeg is en schuiven de problemen gewoon door naar de volgende gemeenteraad!!!

Overigens wordt er in Kerkrade t.o.v. andere gemeenten meer dan gemiddeld geld aan het sociaal domein uitgegeven. Dat is echter geen verdienste van Kerkrade. Gezien de enorme problemen in Kerkrade krijgt Kerkrade ook veel meer dan andere gemeenten hiervoor van het rijk. En zelfs dat geld is niet voldoende voor de enorme problemen in Kerkrade in het sociale domein.

De coalitie wil geen cent uit andere budgetten bijleggen op de door het rijk verstrekte bijdragen.

Deze coalitie van Burgerbelangen, VVD, PVDA en Lokaal Alternatief gesteund door de Ouderenpartij Kerkrade, wil het SP standpunt om de problemen zo snel mogelijk aan te pakken niet volgen. Zij willen hier niets van weten, waardoor de tekorten blijven bestaan en zelfs oplopen, waardoor vanaf 2019 nog meer moet worden bezuinigd.

Er is een "ambtelijke werkgroep" ingesteld die met voorstellen moet komen om het benodigde geld weg te halen, door nog meer te bezuinigen in het  sociale domein (Jeugdzorg, WMO en Bijstand). De waarde van de voorstellen, die niet voor 2019 kunnen ingaan moet nog blijken, want ze hoeven niet meegenomen te worden door de nieuwe coalitie……. Dat is de keuze aan de nieuwe coalitie. Kortom de het blijft de komende jaren dweilen met de kraan open door de miljoenen tekorten in het sociale domein.

Kerkrade heeft wel tientallen miljoenen voor andere plannen.

Kerkrade heeft geld over voor een nieuw centrum met cultuurcluster (o.a. Bieb en Muziekschool). In totaal zijn de kosten voor het nieuwe centrum inmiddels gestegen boven de €40 miljoen. Dat geld is al uitgegeven.

De SP heeft gevraagd de kosten hiervan openbaar te maken. Het college bestaande uit eerder genoemde partijen, wil de werkelijke kosten hiervan pas na de verkiezingen bekend maken! Waarom zou men dat willen?

Daarnaast heeft men plannen om een gezondheidsboulevard in het centrum van Kerkrade te bouwen (kosten €36 miljoen?). Men wil Kerkrade gezonder maken door stenen, want deze aanpak  kan overal worden toegepast zonder dat er nieuwe gebouwen voor moeten worden neergezet. Daarvoor hoeven we geen 36 miljoen uit te geven aan stenen.

En er zijn plannen voor een transferium (Treinstation Spekholzerheide met verbindingen naar het Carboonplein)  op Spekholzerheide (kosten nog onbekend, maar vele, vele  miljoenen).

Als men deze nieuwe plannen wil uitvoeren, dan moet er veel geld worden geleend, waardoor toekomstige generaties nog zo’n dertig jaar met de financiële consequenties worden opgezadeld.

Daarnaast heeft men ook nog plannen voor een golfbaan bij Rolduc en dat terwijl het gemiddeld gezinsinkomen zo laag is dat Kerkrade wat betreft gezinsinkomen behoort bij de vijf gemeenten met het laagste gezinsinkomen van Nederland. Zouden deze mensen het meest zijn geholpen met een  golfbaan? En hebben deze mensen ook behoefte aan een golfbaan?

De SP denkt van niet. Bovendien kan men dan nog slechts buiten de golfbaan wandelen en wordt de golfbaan een afgesloten gebied en mag men voor het eerst in de eeuwenlange historie niet meer door het gebied wandelen. De golfbaan zelf zal ter wille van de ”veiligheid” voor wandelaars verboden gebied worden.

Vele miljoenen bezuinigen in het sociale domein maar wel tientallen miljoenen voor andere plannen. Deze coalitie van Burgerbelangen, VVD, PVDA en Lokaal Alternatief gesteund door de Ouderenpartij Kerkrade, wil vele miljoenen bezuinigen in het sociaal domein (Jeugdzorg, WMO en participatiewet) op de mensen die hulp en zorg het hardste nodig hebben.

Dat is de reden waarom de SP zegt: Er moet minder in stenen en meer in mensen worden geïnvesteerd!!!

De SP beseft de noodzaak van bezuinigingen, maar wil ook dat er gekeken wordt naar andere uitgaven buiten het sociale domein.

De SP beseft dat er snel iets moet worden gedaan om de miljoenen tekorten te beheersen en niet verder uit de hand te laten lopen. Daarom moet er zo snel mogelijk worden ingegrepen. We begrijpen niet waarom de aanpak hiervan op de lange baan wordt geschoven (verkiezingen in zicht?). We begrijpen echter ook de megalomane plannen van dit college niet, waardoor Kerkrade opnieuw voor vele miljoenen zou moeten gaan lenen, bovenop de al meer dan € 80 miljoen die nu al geleend is. Deze leningen kosten Kerkrade inmiddels ongeveer € 10 miljoen per jaar aan rente en aflossing. Is het echt verstandig om deze nieuwe plannen (gezondheidsboulevard, transferium en wellicht de golfbaan, ook alweer “op de pof” te willen realiseren en hiervoor opnieuw tientallen miljoenen te lenen, waardoor toekomstige generaties gedurende zo’n dertig jaar nog met de financiële consequenties worden opgezadeld? Wij zijn van mening dat je pas geld uitgeeft als je je dat kunt veroorloven. 

Elke nieuwe lening kost weer extra geld. Dat geld zou ook aan de inwoners van Kerkrade kunnen worden besteed.

Hoog tijd voor verandering in Kerkrade, HOOG TIJD VOOR MEER SP.

Marianne Laumann

Ad van Beek

John Krewinkel

Reactie toevoegen

U bent hier