h

Niet alleen de gebouwen van Rolduc, maar ook de omgeving van Rolduc is een apart rijksmonument. Zou dat vernietigd moeten worden voor een golfbaan?

31 augustus 2017

Niet alleen de gebouwen van Rolduc, maar ook de omgeving van Rolduc is een apart rijksmonument. Zou dat vernietigd moeten worden voor een golfbaan?

Foto: SP

SP Kerkrade: Rolduc is een rijksmonument. Het is misschien wel het mooiste cultuurhistorische kroonjuweel van Kerkrade.  Kerkrade, met als verantwoordelijk wethouder Weijers van  Burgerbelangen, wil dit kroonjuweel aantasten door er een golfbaan (waarvan er al vele in de directe omgeving van zijn) neer te leggen. Het zijn echter niet alleen de gebouwen van Rolduc, die een rijksmonument zijn, maar ook de directe omgeving van Rolduc is een afzonderlijk rijksmonument. Met name het gebied rond Rolduc waar men de golfbaan wil aanleggen. SP Kerkrade begrijpt niet waarom men (ook cultuurhistorisch gezien), zo'n belangrijk gebied, dat nota bene een rijksmonument is, zou moeten vernietigen om een golfbaan aan te leggen.  We vragen ons zelfs af, of het wel is toegestaan een dergelijk rijksmonument te vernietigen. Wij steunen dan ook van harte de “Werkgroep Waarom Golfbaan Rolduc?” en vragen iedereen die het met ons eens is, om de petitie te tekenen op: https://petities.nl/petitions/geen-golfbaan-kerkrade?locale=nl Lees hieronder meer.

Van de website van Rijksmonumenten.nl:

Beschrijving van Rijksmonument nummer: 513726 (het gebied rond Rolduc, de gebouwen hebben een ander monumentennummer.)

Vijvers met bosaanplant, bronnenbos genaamd Frawensieff en oude toegangsweg nabij het gebouwencomplex Rolduc genaamd Chemin de d'Abbaye.

Omschrijving: viertal aangelegde vijvers op verschillend niveau waardoor overloop plaatsvindt. Rond de deels boogvormige vijvers een wandelpad. Bosaanplant op de taluds. In dit zogenoemde “bosquet” bevinden zich de bronnen die de vijvers van water voorzien. Vanuit een pomphuis bij de hoogste vijver werd water opgepompt naar de watertoren van het gebouwencomplex. Van hieruit werd het gehele abdijcomplex van water voorzien.

Het Frauwensieff betreft een hellend waterrijk bronnengebied, noordelijk van het gebouwencomplex Rolduc. Het deels beboste gebied, waarin zich de bronnen bevinden, is een restant van de in de 12de eeuw beginnende ontginning t.b.v. landbouwgronden. De bronnen van de Frawensieff hebben hetzelfde voedingsgebied als de bronnen die in Rolduc het water leveren voor de vijvers in het zogenoemde “bosquet”.

Waardering:  het geheel van vijvers, bronnenbos en oude toegangsweg bezit cultuurhistorische waarde als bijzondere uitdrukking van een geografische en landschappelijke ontwikkeling. Ensemblewaarde ontleent het geheel aan zijn betekenis als essentieel onderdeel van het complex Rolduc dat cultuurhistorisch en architectuurhistorisch van nationaal belang is. Het geheel is van algemeen belang in relatie tot de visuele gaafheid van de landschappelijke omgeving. Het geheel bezit eveneens typologische en functionele zeldzaamheid. (bron: Rijksdienst voor het Cultureel Erfgoed)

Lees het volledige artikel van Rijksmonumenten en vergeet niet de petitie te tekenen op: https://petities.nl/petitions/geen-golfbaan-kerkrade?locale=nl

Reacties

Is er ook iets waar sp niet tegen is?
Sp is verworden.tot een.protest partij. En daar heb je als.burger niks aan. Nergens aan de bak komen in coalitie, landelijk niet in.gemeenten weinig. Zegt genoeg van nivo van parij.

Wat moet Kerkrade met een golfbaan .Voor het grootste aantal werkloze van Nederland . Laten we dit mooi stukje natuur behouden wie golven wil kan een paar kilometer verder Brunssum golven .

Van de pot gerukt

Wij Kerkradenaren zijn trots op Rolduc met zijn prachtige flora en fauna. Ik zou zeggen SP Kerkrade stap op en verhuis naar Brunssum.
Daar kunnen jullie naar hartelust golven. Bekommer jullie liever over de armoede in de wijken want dat is triest.

Geachte heer Reiner. Net als U is de SP ook trots op het mooie Rolduc en wil dit niet ten kosten van een gofbaan inleveren. En wat meneer Vinders betreft, hopelijk weet U dat Amsterdam ook onderdeel uitmaakt van Nederland.

Geen Golfbaan op Rolduc !

SP laat van je horen ! Top !

Steun de Petitie en laat één van de laatste stukjes natuur in Kerkrade niet plaats maken voor een Golfbaan.

Reactie toevoegen

U bent hier