h

Waarom worden de problemen in Kerkrade niet aangepakt ( Deel2)

3 februari 2017

Waarom worden de problemen in Kerkrade niet aangepakt ( Deel2)

Naar aanleiding van ons artikel gisteren,  beloofden we u een nadere toelichting.  Alle omliggende gemeenten hebben een raadsbrede discussie gevoerd of er wel of niet meegegaan moet worden met de herindeling. Maar dat is eigenlijk nog helemaal niet aan de orde. Gedeputeerde Koopmans heeft aangegeven dat hij het roer over gaat nemen m.b.t. herindeling, maar dat lijkt ons geenszins de goede richting tot herindeling.We moeten als burger niet zomaar voor het blok worden gezet.  Nee, we moeten ons eerst eens verdiepen in de voordelen en zeker ook in de nadelen. Kerkrade heeft het financieel zeer moeilijk. Maar is dat een reden voor herindeling?

Wat levert het dan voor voordelen op?

Zijn er überhaupt voordelen, want we werken immers al samen met andere gemeenten.

Daar zouden we graag over discussiëren met het college, zodat we ook weten waar we over praten en vooral waarom we iets wel of niet willen.

Grote uitgaven in Kerkrade:

1)            Het Centrumplan (Wethouder Wiermans, Burgerbelangen )heeft tientallen miljoenen gekost. De vragen van de SP over het totale kostenplaatje hier van werden niet beantwoord door de wethouder. Wij vinden dat de bedragen nu openbaar gemaakt moeten worden. Er is geen enkele reden om die nog langer geheim te houden. Bovendien bleek uit een krantenartikel, dat er wellicht miljoenen te veel zijn betaald. Een door Groen Links en de SP gevraagd onderzoek naar deze kwestie werd door de meerderheid van de raad afgewezen. Daarnaast zien we steeds meer winkeliers verdwijnen uit het centrum. We maken ons daar grote zorgen over. Dit hebben we in de vergadering ook kenbaar gemaakt aan wethouder Wiermans (BB).

2)            Cultuurcluster (wethouder Bok). Naast de enorme uitgaven voor het centrumplan, werd eind vorig jaar uit het niets €8 miljoen extra besteed aan het cultuurcluster. Maar waar het geld vandaan moet komen werd niet verteld en dat weten we pas bij de Voorjaarsnota? Met welke nieuwe bezuinigingen tot gevolg?

3)            De straatstenen in het centrum werden vervangen door nieuwe omdat dat een betere uitstraling zou hebben. Kosten meer dan 1 miljoen.  Wethouder Weijers. Ook het Hertenpark werd gerenoveerd en werd Stadspark, kosten meer dan € 1miljoen (wethouder Weijers van Burgerbelangen).

4)            De Campus (wethouder Bok) staat nog steeds voor ongeveer € 8m miljoen in de boeken. Maar wat is de echte waarde van dit gebouw dat al bijna 4,5  jaar leegstaat? De denktank hiervoor  komt in maart weer bij elkaar.’

5)            Er wordt door wethouder Bok (Lokaal Alternatief) hoog opgegeven over de prestaties van Kerkrade op het gebied van duurzaamheid. In werkelijkheid blijkt uit een landelijk onderzoek dat Kerkrade op het gebied van duurzaamheid op één na laatste scoort.  En dan staat wel d’r Greeny in Kerkrade alsof we het zo goed doen……

6)            In het dossier Roda gaat het om meer dan € 20 miljoen (Stadion en leningen). Wethouder Schneider (VVD) geeft in de begroting aan, dat we de huur binnenkrijgen via een claim op de uitzendrechten. Daarmee vormt Roda geen risico meer, maar is verworden tot een aandachtspunt. Wij hebben er op gewezen, dat de “huur” dan wel wordt betaald, maar dat de grote vordering nog steeds een risico vormt. Men weigerde dit aan te passen in de begroting.   Technisch Directeur Ton Caanen gaf in een artikel in LD aan, dat Roda moeite had met overleven. Reden te meer, ondanks de verhalen over nieuwe miljoenen en de bijna ongelooflijke aankopen van nieuwe spelers om Roda nog steeds als een risico voor de Kerkraadse financiën te zien. Directeur Collard vindt zelfs dat Kerkrade mee moet gaan in een herindeling Parkstad omdat dat beter voor Roda zou zijn.  En wanneer komt wethouder Schneider (VVD) nu eindelijk met voorstellen om de exploitatie van het stadion te verbeteren. Hij denkt er nu al jaren over.

Er wordt helaas al flink bezuinigd op:

7)            Op de WMO werd door de overheid 30% bezuinigd. De gemeente Kerkrade (wethouder Jongen-PvdA) bezuinigde daarbovenop in 2015 nog eens € 3 miljoen extra. Dit merken de burgers direct door minder thuiszorg en minder ondersteuning. Wat merkt u van de bezuinigingen? Laat het ons weten via kerkrade@sp.nl.

8)            Op de jeugdzorg zal de komende jaren in Kerkrade €2,5 miljoen bezuinigd moeten worden. Nog niemand heeft een idee hoe. Verder dan aangeven dit te willen bereiken door meer preventie komt wethouder Schlangen (BB) nog niet.

9)            Het aantal Bijstandsuitkeringen, wethouder Wiermans,  moet ongeveer gehalveerd worden anders komt de betaalbaarheid hiervan in het geding zegt het College. Voorlopig zien we het aantal uitkeringen alleen maar stijgen.

En dan nog de begroting:

De begroting van de gemeente Kerkrade. Zou volgens wethouder Schneider  tot 2020 sluitend zijn.   We constateren dat de begrotingen de voorbije jaren en de komende jaren sluitend worden gemaakt. Enerzijds door de reserves stevig aan tasten, de bodem komt nu in zicht en anderzijds door steeds weer vele miljoenen te lenen. Kerkrade heeft de laatste jaren de tientallen miljoenen Essentgelden opgemaakt en daarnaast nog eens meer dan € 50 miljoen geleend. De komende vier jaar zal men minimaal nog eens € 20 miljoen moeten lenen om de boel draaiende te houden.

We stellen vast dat er stevig bezuinigd moet worden op de voorzieningen voor mensen (WMO, Jeugdzorg, Bijstand) en dat men daarnaast enorme bedragen heeft uitgegeven. Kerkrade betaald nu al meer dan € 7 miljoen per jaar aan rente en aflossing met de nieuwe leningen zal dit oplopen tot boven de €10 miljoen per jaar met een looptijd tot ongeveer 2035.

Wij zijn bang dat we straks helemaal niets meer te vertellen hebben over wel of niet herindeling, maar dat we met de rug tegen de muur staan: Wie wil nog met een gemeente samenwerken wiens kas een groot tekort laat zien?

Daarom willen we dat het onderwerp OOK in Kerkrade besproken wordt en dat er een einde komt aan het eigenmachtige optreden van dit college. Wij roepen al jaren voor openheid en transparantie en zullen dat blijven doen. Voor U! We willen weten waar we aan toe zijn en we nemen aan dat u dat als burger dat ook wilt weten.

Hoog tijd voor verandering, hoog tijd voor meer SP in Kerkrade.

Reactie toevoegen

U bent hier