h

'Hogere rekenrente voor pensioenen: jongeren de dupe' ????

30 januari 2017

'Hogere rekenrente voor pensioenen: jongeren de dupe' ????

Men blijft proberen ouderen en jongeren over pensoenen tegen elkaar uit te spelen. Het grootste pensioenfonds ABP maakte in 2016 € 33miljard rendement en de verplichtingen namen ook nog eens af met € 25 miljard.  €33 miljard en € 25 miljard is €58 miljard.
 

 

Het grootste pensioenfonds ABP moet zichzelf echter arm rekenen door te rekenen met een "rekenrente" van 1,3% (voorheen 0,9%) terwijl het echte rendement over 2016 niet 1,3% is maar 9,5% is, in geld €33 miljard.
 
Dat is dus over 2016 8,2% rendement (of te wel zo'n €30 miljard in 2016 ) meer dan waarmee gerekend mag worden en dat gaat al jaren zo.
 
Doordat de rekenrente voor ABP is verhoogd van 0,9% naar 1,3% zijn de verplichtingen van het ABP met maar liefst € 25 miljard afgenomen.
We zien dat de invloed deze 0,4% verhoging van de verplichte rekenrente al €25 miljard bedraagt.
 
We kunnen nu begrijpen met hoeveel miljarden de verplichtingen zouden afnemen (en de dekkingsgraag hoger zou worden) als we met een voorzichtige rekenrente van 4% in plaats van de nu verplichte 1,3% zouden rekenen.
 
Er is geen sprake van dat, zoals in het artikel wordt gesuggereerd dat partijen, zoals de SP, de rekenrente kunstmatig willen verhogen. Er is tientallen jaren op goede en prudente gronden gerekend met een zeer voorzichtige "rekenrente" van 4%.
 
De rekenrente is nu kunstmatig verlaagd waardoor pensioenverhogingen achterwege moeten blijven.
Het echte gemiddelde rendement van alle pensioenfondsen gemiddeld is echter niet 1,3% maar ligt over de laatste 20 jaar boven de 7% per jaar. Rekenen met 4% is dan erg voorzichtig. Gedwongen rekenen met 1,3% is je zelf ten onrechte arm rekenen.
 
Door dat ten onrechte arm rekenen worden nu de pensioenen opnieuw niet verhoogd, terwijl dat wel zou kunnen.
 
Door het sinds 2009 al achterwege laten van de pensioenverhoging lopen de gepensioneerde nu al zo'n 12% achter op hetgeen waar ze recht op zouden hebben. Terwijl men de indruk wekt, dat gepensioneerden blij mogen zijn dat de pensioen niet worden verlaagd.
 
Klijnsma heeft het dus bij het verkeerde eind. Er wordt wel degelijk veel meer rendement gemaakt dan er wordt uitgekeerd.

In het artikel: "Klijnsma noemt het in een brief aan de Tweede Kamer onverstandig om de
rekenrente te verhogen. Het is speculeren op de toekomst, schrijft ze.
"Er wordt meer geld uitgekeerd, terwijl de werkelijke financiële positie
van de pensioenfondsen niet verbetert." 

Het artikell waar we reageren kunt u hier lezen:
 
 

Reacties

Hallo
Klinklarre onzin, jongeren moeten hun bijdrage nog leveren, om hun pensioen op te bouwen, ouderen die nu met pensioen zijn of binnenkort gaan, hebben deze pot met kapitaal opgebouwd, mogen zij dan niet hun uitgestelde loon ontvangen?
Rekenrente naar RekenRendement, ik stel voor om hiervoor een vast percentage te nemen van 4 a 5%, De Rendementen zijn over de laatste 30 jaar gemiddeld 8%, er word meer ingelegd dan dat er word uitgekeerd.
Ik krijg nu bedrijfspensioen bij ASR tegen een rekenrente van 0,9%, terwijl ASR een Rendement maakt van 14,5% over 2016, ik ben nu sponsor van ASR, en krijg maar de helft van wat zou moeten krijgen, heb nu 2000,00 Euro br/mnd minder dan toen ik werkte, heb 46 jaar gewerkt, waarvan 30 jaar in volcontinu dienst.

Met vriendelijke groet

Johan Zwiers

Reactie toevoegen

U bent hier