h

Centrumplan Kerkrade weer € 7 miljoen duurder?

2 december 2016

Centrumplan Kerkrade weer € 7 miljoen duurder?

Het College in Kerkrade vraagt om verdubbeling van het budget voor het culturele hart van centrumplan. De oppositiepartijen voelen zich overvallen.  Een artikel door Ruben van Erp met deze kop staat vandaag op de voorpagina van het Limburgs Dagblad. Helaas kunnen we, niet als gebruikelijk, een link plaatsen naar dit artikel. SP fractievoorzitter Marianne Laumann is furieus: “Bezuinigen op welzijnsinstellingen en WMO en vervolgens opnieuw vele miljoenen investeren in stenen. De Burgemeester en wethouders kwamen met leuke praatjes, maar repten woensdagavond met geen woord over de extra kosten, daarmee werden we de volgende dag overvallen. Dat geld heeft Kerkrade niet, maar dat zullen we weer moeten lenen. We vragen ons af hoe lang we op deze weg kunnen doorgaan.”

De gemeenteraad is in de gemeente het hoogste orgaan en neemt besluiten, die besluiten dient het college vervolgens in opdracht van, en binnen de door de gemeenteraad gestelde kaders, uit te voeren. Zo niet in Kerkrade.

Het College heeft de extra ambitie (lezen we in de stukken) voor uitbreiding van de plannen en wil nu nog eens € 7,2 miljoen extra uittrekken voor het zogenaamde cultuurcluster (Bieb en Theater). Daar wil men nu ook de muziekschool huisvesten.

De raad werd niet vooraf geïnformeerd en er werd doodleuk een presentatie ter plekke gegeven. Niemand van de oppositie rook onraad over de extra miljoenen want men had in oktober al eens €400.000,- extra gevraagd voor aanvullende plannen. De gedachte was dus dat een en ander binnen deze begroting zou kunnen vallen.

Om dan vervolgens de ochtend er na, een week voor de commissievergadering waarin dit wordt behandeld, stukken hierover te ontvangen waaruit blijkt dat men opnieuw € 7,2 miljoen in stenen wil investeren. De raad kan zich dan over hetgeen kennelijk al besloten is in december uitspreken. Grote kans dat ook dit voorstel er weer met 17 (coalitie) tegen 12 (oppositie) stemmen door gejast zal worden.

We zullen ons standpunt en onze reactie bewaren tot de commissievergadering en raadsvergadering.

Toch een paar feiten:

Stenen: Er is willens en wetens een verlies van € 10 miljoen geleden op aankoop en verkoop van panden en gronden voor het centrumplan. Daar moeten o.a. waarschijnlijk de kosten van het gebouw van de Hema, dat Kerkrade enkele jaren geleden kocht voor € 12 miljoen, nog bij worden opgeteld.

Stenen: Vervolgens worden de straatstenen in en rond het centrum vervangen omdat dat mooier zou zijn en goed voor de uitstraling. Kosten meer dan € 1 miljoen.

Stenen: Het Hertenpark wordt voor erg veel geld verfraaid en veranderd in Stadspark.

Mensen: Vervolgens komen we geld te kort en moet er voor maar liefst € 3 miljoen (25% van het budget) per jaar op welzijnsinstellingen worden gekort. "Welzijnsinstellingen" zijn onder andere de Bieb, het Theater en de Muziekschool.

Mensen: Het VVD/PVDA kabinet kort meer dan 30% op de WMO. Wethouder Jongen (PVDA) kortte in 2015 daar bovenop in Kerkrade nog eens EXTRA €3,5 miljoen op de WMO (o.a Huishoudelijke hulp). Hebt u enig idee hoeveel uren hulp mensen in Kerkrade hierdoor minder hebben gekregen en hoeveel banen daardoor verloren zijn gegaan en dat niet door het VVD/PVDA kabinet , maar als extra korting in Kerkrade door de verantwoordelijk wethouder Jongen (PVDA). En dan nog overal willen rondbazuinen hoe fantastisch we het doen in Kerkrade. We wachten met schrik op de cijfers over 2016, die zullen waarschijnlijk nog erger zijn.

Stenen: Vervolgens wil men nog eens € 7,2 voor uitbreiding van het cultuurcluster en wil men daarin ook € 275.000,- per jaar extra voor de duurdere exploitatie van Theater, Bieb en Muziekschool.

Kan Kerkrade zich dat veroorloven? Laten we volstaan met vast te stellen, dat er tot 2020 geen of minimale investeringsruimte meer is. Al het geld moet geleend worden.

Kerkrade leende sinds 2011 al € 53 miljoen. Men heeft nog zonder deze plannen in totaal al  € 84 miljoen geleend, waarvan in 2017 € 7,8 miljoen moet worden afgelost en € 2,6 miljoen rente moet worden betaald. Om de zaken rond te krijgen zal men de komende tijd nogmaals € 24 miljoen gaan lenen. Feit is dat alle leningen een keer terug betaald zullen moeten worden.

Het College investeert met groot verlies in stenen.Men komt geld tekort en bezuinigt op WMO en Theater, Bieb en Muziekschool.

En vervolgens komt men met de vraag om nog eens €7,2 miljoen extra voor stenen en vraagt vervolgens weer om extra geld voor de exploitatie van Theater, Bieb en Muziekschool, omdat de expolitatie door deze plannen duurder uitvalt. In oktober 2016 besloot men om op hun budget 25% te zullen korten. Hoeveel banen zal dat gaan kosten?

We kunnen ons voorstellen dat Marianne Laumann furieus is. Miljoenen uitgeven aan stenen en vervolgens fors bezuinigen op de voorzieningen voor mensen en de werkgelegenheid afbreken. Veel rechtser en neo-liberaal kan het beleid niet zijn.

Hoog tijd voor verandering in Kerkrade.

Hoog tijd voor meer SP in Kerkrade.

Reacties

Kijk dit is nu exact weer een voorbeeld, waarom de mensen zich steeds meer van de politiek afwenden met de opmerking: "Ze doen toch wat ze willen en de burger betaalt steeds het gelag". De SP laat echter steeds weer zien dat er ook anderen wegen kunnen worden bewandeld, hetgeen Ieder in Kerkrade in 2018 mogelijk kan maken!

De SP weet achteraf altijd alles beter. Makkelijk commentaar geven maar geen alternatief aanbrengen. Is ook populistisch gedrag. Oppositie spelen is de makkelijkste vorm van politiek. Geld ook landelijk voor sp en nog andere partijen. Zie idee zorgverzekering zonder zorgverzekeraars (utopie ). Terug noa kirchroa. Natuurlijk ben ik het ook niet eens met veel zaken die deze coalitie verzint . Denk hierbij aan wmo beleid, terrassen beleid in toekomst. Er zitten rare dingen tussen. Maar ja in 2018 kan de burger indien hij dat wil veranderingen liezen. En dan komt het erop aan welke partijen nu eerst veel verspreken maar het ook waarmaken. Landelijk een grote puinhoop . Ben benieuwd naar ideeën gemeentelijke partijen.

Uw mening dat de SP achteraf alles beter weet delen wij niet. Terwijl dit college zich voortdurend op de borst klopt over sluitende begrotingen, waarschuwen wij, als enige partij tot dit moment,  nu reeds voor komende financiele problemen in Kerkrade. Wat het nNationaal Zrgfonds betreft zijn er in Nederland 220.000 mensen die het niet met u  eens zijn en het Nationaal Zorgfonds steunen. Maar als u liever eigen risico blijft betalen weet dan dat de plannen waren om dit stapsgewijs te verhogen naar €550,- Alleen door de inzet van de SP voor het Nationaal Zorgfonds zullen ook andere partijen er voor kiezen om dit te verlagen. De SP is in 180 gemeenten aanwezig in de raad, daarnaast in de provincie en vervolgens in de 1e en 2e Kamer  en dan nog eens in Europa. Door onze contacten met de Provincie en onze gedeputeeerde Daan Prevoo lijkt er nu voor het eerst beweging te komen bij de aanpak van mijnschade.  Maar wij respecteren uw mening, het staat u natuurlihk vrij om uw keuze te maken. Her verbaast ons dan weldat u van de SP website gebruik maakt om uw negatieve mening over de SP te ventileren. Wij zullen niet nalaten om aan de kaak te stellen dat Kerkrade gigantisch veel investeert in stenen, terwijl veel mensen in Kerkrade het water tot aan de lippen staat.
 

Reactie toevoegen

U bent hier