h

SP Tweede Kamerlid Paul Ulenbelt was in Kerkrade om een bijdrage te leveren aan een seminar over arbeidsongevallen en beroepsziekten.

1 oktober 2016

SP Tweede Kamerlid Paul Ulenbelt was in Kerkrade om een bijdrage te leveren aan een seminar over arbeidsongevallen en beroepsziekten.

Foto: Ernst Peters

Tijdens deze bijeenkomst werd uit de doeken gedaan, hoe met beroepsziekten en arbeidsongevallen wordt omgegaan in Duitsland, België en Nederland. Vervolgens werd gesproken over een betere aanpak hiervan in Nederland.

Naast Deskundigen uit Duitsland, België en Nederland  leverde Wim Eshuis,  namens de FNV een waardevolle bijdrage aan het seminar. Verder kwamen er goede reactie uit de zaal.

Paul Ulenbelt wees er, onder andere,  op dat deze mensen vaak jarenlang in grote financiële problemen komen. Daarnaast wees hij er op dat het niet alleen een kwestie van geld is, hoe belangrijk ook, maar dat de soms jarenlange procedures de mensen ook jarenlang met emotionele opzadelen, die de problemen vaak nog groter maken.

In Nederland moet iemand die met beroepsziekte of arbeidsongevallen te maken krijgt zijn werkgever daarop aanspreken, om vervolgens meestal te maken te krijgen met een verzekeraar. Soms met jarenlange procedures tot gevolg.

De rol van de Arbeidsinspectie is de afgelopen jaren beperkt, zowel qua mensen als qua bevoegdheden. Er moest meer aan de markt worden overgelaten. Echter ook op dit gebied bleek de marktwerking, zo aanbeden door het neoliberalisme, verkeerd uit te pakken. De rol van de arbeidsinspectie zou weer versterkt moeten worden.

Alle aanwezigen waren van mening dat een fonds dat gevallen van beroepsziekten en arbeidsongevallen gaat afhandelen een betere oplossing is.

De aanwezige politici beloofden zich hiervoor in te zetten.

Dit seminar was georganiseerd door de Limburgse Adviesraad en de Stichting Silicose oud-Mijnwerkers. De oud mijnwerkers, waarvan de pensioenen vorig jaar nog voor altijd werden bevroren, zullen daar helaas de vruchten niet meer van kunnen plukken.  

Reactie toevoegen

U bent hier