h

SP: College Kerkrade neemt de mening van de burgers niet serieus.

7 oktober 2016

SP: College Kerkrade neemt de mening van de burgers niet serieus.

Foto: SP

Deze woorden sprak SP raadslid Ad van Beek uit bij de bespreking van het burgeronderzoek 2013. Hij noemde de afhandeling hiervan door het College respectloos naar de burgers en de raad.  Het burgeronderzoek 2013 was in juni 2014 al beschikbaar. Pas in maart 2016 werd dit notabene ter kennisneming naar de raad gestuurd. Nette woorden om te zeggen doe er maar niets mee! Zo ga je, volgens de SP, niet om met de mening van de 1823 Kerkradenaren,  die de moeite hadden genomen  om een uitgebreide vragenlijst in te vullen.  De SP nam daar als enige partij geen genoegen mee en  eiste dat dit stuk op de agenda werd gezet en besproken kon worden. Pas na driemaal aandringen stond het stuk dan nu uiteindelijk op de agenda, met een teleurstellend resultaat!

Afhandeling Burgeronderzoek 2013 door College Kerkrade respectloos naar  burgers en raad.

De SP is van mening dat de afhandeling van het burgeronderzoek 2013 respectloos naar de burger en naar raad toe is geweest. Voor de gemeentemonitor hebben 1823 Kerkraadse burgers een uitgebreide vragenlijst ingevuld . Pas na herhaaldelijk aandringen van de SP werd het onderzoek uiteindelijk in oktober 2016 besproken. Zonder de inspanningen van de SP was dit helemaal niet behandeld.

De SP wenst de mening van de burgers wel serieus te nemen.

De SP  naast het herhaaldelijk vragen naar het burgeronderzoek 2013 eveneens herhaaldelijk en tevergeefs  gevraagd om agendering van het burgeronderzoek 2015.

Wethouder Schneider beloofde namens het College dat dit in januari 2017 in de commissie behandeld kan worden. De cijfers uit het burgeronderzoek 2015 zijn echter al lang en breed bekend en zijn te vinden op de Parkstadmonitor.  Saillant detail: Het college vond het tot op heden niet nodig om de resultaten van 2015 met de raad te delen!

Wethouder Schneider had kritiek op de uitspraak van de SP dat het respectloos is naar de burger. Volgens hem zijn dergelijke uitspraken slecht voor de uitstraling en het imago van Kerkrade. Dat is net zoiets als zeggen dat de waarschuwende boodschap op het pakje sigaretten schadelijker is dan de sigaret zelf. 

Winand Heijltjes, fractievoorzitter van Burgerbelangen (met 8 zetels de grootste fractie, zoals ze het zelf graag verwoorden) , maakte het nu wel heel bont met de opmerking dat de wethouder in deze weinig te verwijten valt.  Volgens hem had de Commissie in 2014 dan maar zelf naar het rapport moeten vragen. Dat is net zoiets als de klant (de SP in dit geval) verwijten dat hij niet aan de bakker (de wethouder) heeft gevraagd of deze ook sigaretten verkoopt.

Het feit dat de raad/commissie het werk van het College moet controleren is bij Burgerbelangen wellicht nog niet doorgedrongen. Zij vinden dat ze de wethouder moeten steunen in alles, ook als hij zijn werk, de raad tijdelijk en goed informeren, niet doet.

Maar ja als je vooral met je imago bezig bent, dan wil je natuurlijk niet geconfronteerd worden met de negatieve kritiek en klachten van de burgers op het functioneren van de gemeente.

We zullen er alles aan doen om de resultaten van het Burgeronderzoek 2015 ook inhoudelijk te bespreken. De gemeente is niet van het college, maar van de burgers van Kerkrade en zij hebben recht om te weten wat er in hun eigen gemeente speelt. Ook als de resultaten van het gevoerde beleid tegenvallen. Of beter: Juist als de resultaten van het gevoerde beleid tegenvallen!  Jammer van het burgeronderzoek 2013. We hebben er in elk geval voor gezorgd dat het burgeronderzoek 2015 en verder wel serieus worden genomen.

In Venlo stapte deze week een wethouder op omdat hij een rapport (over slechte toestand parkeergarage) twee jaar in zijn la had laten liggen. In Kerkrade krijgt de SP de wind van voren als de fractie met terechte stevige bewoordingen aandacht vraagt voor een rapport dat twee jaar is blijven liggen.Dat zou volgens wethouder Schneider (VVD) slecht zijn voor het imago van Kerkrade.

In de commissievergadering GEZ van deze week moest een jurist, namens een ondernemer, die al jarenlang een winkel heeft in het centrum,  bij de raad of in dit de geval bij de Commissie GEZ aandacht vragen voor een betere behandeling van die ondernemer omdat anders het voortbestaan van zijn zaak in het geding komt, dat is  pas slecht voor het imago van Kerkrade!!!

Enkele resultaten uit het burgeronderzoek 2013 willen we u niet onthouden:

De burgers waarderen de gemeentelijke dienstverlening met een 6,9 (van 10). Dat is een goed cijfer.

De burgers kennen de inzet van het gemeentebestuur de volgende cijfers toe:

2009    4,9,  (van 10)

2011    4,7

2013    4,3

We beginnen te begrijpen waarom!

Gaan we nu stoppen met het vragen naar de mening van de burger, of gaat het college aan de slag om de resultaten te verbeteren?

Namens SP Kerkrade:

Marianne Laumann

John Krewinkel

Ad van Beek

Reactie toevoegen

U bent hier