h

SP Kerkrade bij demonstratie tegen TTIP in Hannover

23 april 2016

SP Kerkrade bij demonstratie tegen TTIP in Hannover

Foto: Ad van Beek

Tienduizenden demonstranten tegen TTIP in Hannover en SP Kerkrade was erbij.

In de Duitse stad Hannover zijn tienduizenden mensen de straat op gegaan om te protesteren tegen het vrijhandelsakkoord TTIP. Een colonne van meer dan dertig tractoren reed voor de demonstranten uit. Milieubeschermers, consumentenbonden en ontwikkelingsorganisaties hadden opgeroepen tot de demonstratie. Daarnaast waren er tienduizenden ongeruste burgers komen opdagen.

De betoging was een dag voor het bezoek van president Obama aan Hannover. Hij opent daar een industriële jaarbeurs en praat met bondskanselier Merkel over het verdrag. Met behulp van TTIP willen de EU en Amerika een vrijhandelszone vormen. Tegenstanders zeggen dat het verdrag ten
koste gaat van consumenten, werknemers, het milieu en ontwikkelingslanden en multinatinationals een ongewenste machtspositie verschaft.  

Volgens de politie waren er zo'n 35.000 betogers op de been. De organisatie zegt dat het er 90.000 waren.

Deze week nog steunde de gemeenteraad van Kerkrade een SP motie en sprak zich uit tegen TTIP!

‘TTIP leidt tot verlies van zeggenschap voor decentrale overheden. Het verdrag dwingt hen, ook in Kerkrade, verplicht akkoord te gaan met het openstellen van publieke diensten als openbaar vervoer, afvalverwerking, en bijvoorbeeld de thuiszorg, voor buitenlandse multinationals. En het maakt het mogelijk dat buitenlandse bedrijven via een arbitragetribunaal schadeclaims indienen, als ze menen dat overheidsbeleid hun winst aantast.’ Het is een verdrag in het belang van multinationals en het kan ten koste
gaan van het lokale MKB, de arbeidsvoorwaarden van medewerkers en het milieu.

Van de mensen die zich enigszins hebben verdiept in TTIP is meer dan 65% tegen dit verdrag. Dat zal in Kerkrade niet anders zijn.

SP Kerkrade was erbij aanwezig.

Op de foto Ad van Beek tijdens de demonstratie.

Reactie toevoegen

U bent hier