h

Wat moet er gebeuren met mijnbouwschade in Limburg?

30 maart 2016

Wat moet er gebeuren met mijnbouwschade in Limburg?

Foto: SP

SP Gedeputeerde Daan Prevoo maakt ook in dit radiointerview, de mijnschade bespreekbaar, maar Minister Kamp (VVD) is nog weinig tegemoetkomend en probeert de boot zo veel mogelijk af te houden. Daardoor blijven deze  mensen zitten met grote schade, die zij zelf niet kunnen dragen en zonder dat zij momenteel enig zicht op compensatie hebben. Prevoo probeert daar verandering in te brengen, maar de minister geeft nog geen krinp.

Radio 1vandaag: Campusgebouw:

Het Campus-gebouw in Kerkrade is 14.000m2 en kostte 10 miljoen, gebouwd in 2006. Het was het grootste en duurste gebouw van de stad en werd in 2012 gesloten op last van de gemeente omdat het onveilig zou zijn. De oorzaak: betonkrimp.

SP Kerkrade:

Let op: Wij willen hiermee niet suggeren dat de schade aan het Campus gebouw een gevolg van m ijnschade zou zijn. In het radio interview komen deze zaken echter beide aan de orde.

Een rapport van de Tcbb geeft aan dat de oorzaak van de scheurvorming in het Campus gebouw niet ligt aan vroegere mijnactiviteiten.  We moeten het doen met dit deskundigen oordeel. Het gevolg is waarschijnlijk een miljoenschade die eveneens waarschijnlijk voor rekening van de Kerkraadse burgers zal komen.

De Oude MIjnstreek en zeker Kerkrade, heeft echter ook te maken met de na ijlende effecten van mijnbouw en bodembeweging als gevolg van de stijging van het mijnwater, dat sinds 1992 niet meer wordt weggepompt. Ook stelt de minister dat mijnschade in Nederland, in tegenstelling tot Duitsland zou zijn verjaard.

Hoogste tijd dat er eindelijk oplossingen komen voor dit probleem. Diezelfde Tcbb onderzocht jarenlang in opdracht van de Minister deze schade. De conclusie was dat er in de Oude Mijnstreek (Kerkrade tot Urmond) daadwerkelijk schade was door na-ijlende effecten van mijnbouw. Vervolgens kreeg de Tcbb  de opdracht om in kaart te brengen welke oplossingen er zijn. Dit rapport moest er eind 2015 zijn, maar is nu vertraagd tot medio 2016. Laten we hopen dat er eindelijk adequate oplossingen uit de bus komen.

De mensen die hierdoor schade aan huizen hebben, worden opgezadeld met vaak grote schade, terwijl zij part noch deel hebben aan deze schade en deze ook niet te voorzien was.

Beluister hier het Radio interview met Daan Prevoo over mijnbouwschade en het Campus.

Klik op de link:

http://binnenland.eenvandaag.nl/radio-items/66173/wat_moet_er_gebeuren_met_mijnbouwschade_in_limburg_

Op de foto: SP Tweede Kamerlid Eric Smaling op bezoek in Zuid Limburg.

Reactie toevoegen

U bent hier