h

SP wandeling in het prachtige Wormdal

12 december 2015

SP wandeling in het prachtige Wormdal

Foto: Tiny Pouwels

SP Kerkrade ging wandelen in het prachtige Wormdal.

SP Kerkrade maakte samen met andere geïnteresseerden onder begeleiding van SP-Statenlid Peter Visser op 12 december 2015 een wandeling in het gebied langs de Worm bij Haanrade.

Gemeente kerkrade gaat hiervoor  binnenkort een gebiedsplan opstellen. Door Planbureau Verbeek is samen met de Gemeente Kerkrade en na ruggespraak met diverse natuurinstanties een plan gemaakt om dit gebied, onderdeel van de Historische driehoek "Rolduc-Baalsbruggen-Burg Rode", op te waarderen. Het gebied dient op recreatief vlak een stevige impuls te krijgen, maar met behoud van natuurwaarden. De natuurwaarden en de historische waarde (Baalsbruggermolen) van dit gebied zijn juist de as waarop de opwaardering van dit plan is gebaseerd. Een gebied dat veel mogelijkheden biedt om natuur en recreatie op een goede manier te combineren. Wij hebben genoten van deze prachtige wandeling.

We begonnen met koffie en natuurlijk vlaai in café/zaal het Trefpunt, heel gezellig.

Daarna hebben we een prachtige wandeling gemaakt door het Wormdal, een stukje natuur in Kerkrade dat een van de kroonjuwelen van Kerkrade genoemd mag worden.

Onder leiding van Peter Visser, Statenlid SP, en Math Voncken eveneens Statenlid, hebben we een goed beeld gekregen van dit gebied. Door de heftige regenval van gisteren waren de paden hier en daar erg modderig, maar dat kon ons enthousiasme niet beïnvloeden.

Met een beetje geluk kun je hier een ijsvogeltje observeren, of tijdens de wandeling een kiekje nemen van de Galloways. Ook reigers en ringslangen kunnen gespot worden.

Erg mooi waren de  door bevers bewerkte bomen en de meanders die zijn ontstaan door het water.  Je kunt dit allemaal zomaar bewonderen in Kerkrade, ongelofelijk.

De SP, met name Peter Visser, heeft de afgelopen jaren meermaals  gevraagd aan de gemeente Kerkrade om dit gebied op te waarderen.

We zijn heel blij dat de gemeente in overleg met diverse natuurinstanties en planbureau Verbeek nu een plan maakt voor de historische driehoek Rolduc-Baalsbruggen-Wormdal. Een aanrader voor elke Kerkradenaar.

De SP-fractie heeft het zeer goed begrepen dat je het onderwerp waarover je straks moet meebeslissen in de raad, zelf goed moet hebben verkend!  Het Wormdal ter plekke is, net als de Anstelvallei bij het Hambos, een Kerkraads KROONJUWEEL. Een kroonjuweel waar meer mensen van moeten kunnen genieten en dat ook mensen die toeristisch Kerkrade bezoeken zal boeien.

Als afsluiting hadden we nog een gezellig samenzijn in ’t Trefpunt. Waar we prima zijn ontvangen.

Zeker voor herhaling vatbaar.

Reacties

De historische driehoek Rolduc-Baalsbruggen-Wormdal is nu kapot doordat het pad aan beide zijden is afgezet met omgehakte bomen en struiken.
Zie http://hongskloeb-carisborg.nl/viewtopic.php?f=6&p=7914#p7913

Inmiddels is het pad weer open voor alle wandelaars. De gemeente Kerkrade heeft dit deel van het Wormdalpad gekocht van de eigenaar. Ondanks de bittere nasmaak omtrent deze wormdalsoap kunnen we weer genieten van een van de kroonjuwelen van Kerkrade.

Reactie toevoegen

U bent hier