h

VNO/NCW wil van Nederland één grote onderneming maken

21 januari 2015

VNO/NCW wil van Nederland één grote onderneming maken

Voorzitter VNO/NCW 'Als we er in Nederland allemaal de schouders onder zetten en onszelf niet steeds 'klein' blijven noemen, dan kan ons land het meest welvarende ter wereld te worden.'


Volgens VNO-NCW-voorzitter is inzet op welvaart engroei noodzaak. En ook haalbaar, als Nederland als onderneming geleid wordt.

SP Kerkrade:

De Boer wil dat Nederland  als een onderneming wordt geleid.

Definitie van een onderneming: Een bedrijf is een organisatie van arbeid en kapitaal.
Een bedrijf dat gericht is op het maken van winst wordt veelal een onderneming genoemd.

Natuurlijk moet er in ondernemingen winst worden gemaakt, maar dat is totaal iets anders dan de hele maatschappij inrichten op het maken van winst.

De Boer wil ons land als een onderneming runnen. Een onderneming is gericht op winst maken, blijkt uit de definitie. Om winst te maken, zijn wel tips te vinden: http://mcknightconsultancy.com/top-50-winst-tips/

Maar is dat in het belang van alle inwoners van Nederland? Of is dit slechts in het belang van een paar grote ondernemers?

Mensen worden gereduceerd tot productiemiddelen, waar zoveel mogelijk productie uit geperst moet worden tegen zo laag mogelijke kosten en dat alles om de winst te maximaliseren.

Wie bekommert zich dan om de mensen die niet (meer) aan de productienormen kunnen voldoen (daar moet je volgens bovenstaande link zo snel mogelijk afscheid van nemen)?

Wie is er dan nog solidair met anderen?

Wie bekommert zich dan om het milieu en leefklimaat?

Wie heeft dan oog voor kunst en cultuur?

Wie zorgt voor veiligheid?

Is de zorg er om geld te verdienen?

En als we het over grote bedrijven hebben: Wie betaalt dan nog een redelijk bedrag aan belasting?

Een maatschappij moet gericht zijn op mensen, menselijke waardigheid, gelijkwaardigheid en solidariteit en niet op het verdienen
van zoveel mogelijk geld.

Mensen leven niet alleen samen met andere mensen, maar ook met de natuur. Respect voor alles wat leeft is een zaak van beschaving én gezond verstand.

Afwegen van keuzes moet plaatsvinden binnen een democratisch proces en niet uitsluitend gericht zijn op het maken van winst.

Een mens is een waardevol wezen en geld is slechts een hulpmiddel. Je gaat toch geen maatschappij inrichten die uitsluitend  is gericht op het maken van winst.

SP: Er is genoeg voor iedereen, maar niet als we van de hele Nederlandse maatschappij een onderneming maken.

link

De Boer: 'Ons land kan écht het welvarendste ter wereld worden' - Nieuws VNO-NCW Online

Reactie toevoegen

U bent hier