h

Voor een glaasje water naar je participerende buurman?

21 oktober 2014

Voor een glaasje water naar je participerende buurman?

Onder aan dit artikel treft u de link aan naar een prima artikel aan van Carin Wevers over afsluiting van water.

Waterafsluiting: Geïnstitutionaliseerde vernedering – uit Blik op hulp.

Carin Wevers: Is het een vorm van vernedering wanneer het waterbedrijf jewaterleiding afsluit, zodat je het toilet niet kunt doorspoelen, je huis niet kunt schoonhouden, je je kinderen ongewassen naar school
moet sturen en je voor een glaasje water naar je participerende buurman moet? Uiteraard is dit voor de meeste mensen een retorische vraag, maar niet voor WML.

Het antwoord van het waterleidingbedrijf is dat ze pas na veel aanmaningen en allerlei pogingen om tot
betaling te dwingen, overgaan tot afsluiting. Wie dan nog niet wil horen, moet maar voelen. Maar iedereen die met kwetsbare mensen werkt weet hoe divers de redenen kunnen zijn waarom mensen hun
‘waterrekening’ niet kunnen betalen.

SP Kerkrade: Het begint er steeds meer op te lijken, dat men de primaire levensbehoefte water, ook ziet als een marktartikel. Heb je om welke reden dan ook geen geld om je waterverbruik te betalen, dan krijg je
een herinnering en neemt men contact met je op. Kun je nog steeds niet betalen dat gaat men steeds vaker over tot het afsluiten van water, waardoor gezinnen geen drinkwater meer hebben, niet meer kunnen douchen, de wasmachine niet kunnen laten draaien en het toilet niet kunnen doorspoelen.

Water is een primaire levensbehoefte, maar het wordt steeds meer gezien als een marktartikel. Heb je geen geld, dan geen water. Terecht wordt in dit artikel aandacht gevraagd voor die mensen in onze maatschappij die hun waterrekening echt niet kunnen betalen. Zou niet ieder mens op deze aarde recht hebben op een gratis hoeveelheid schoon water.

Daarnaast is het natuurlijk erg bijzonder, dat wij in ontwikkelingslanden gaan zorgen voor drinkwater en in ons eigen land mensen van het drinkwater
afsluiten omdat zij niet kunnen betalen.

In 2013 werden in Kerkrade bij 77 huishoudens het water afgesloten. Meer actuele cijfers zijn bij ons nog niet bekend, maar we vrezen dat dit probleem
door het beleid van dit VVD/PVDA kabinet, in 2014 en zeker in 2015 alleen maar groter zal worden.

Het gaat vaak om relatief kleine bedragen, een gemiddeld gezin verbruikt ongeveer per jaar voor €200,- water. Het zijn de vaak enorme incasso bedragen, die erg hoog kunnen oplopen, die er voor zorgen, dat het voor mensen die toch al met financiële problemen kampen, heel moeilijk wordt om weer te worden aangesloten. 

Uit jurisprudentie,
die gaat over een ander waterleidingsbedrijf blijkt dat de hoofdsom(de achterstand van het waterverbruik) vaak relatief gering is, maardat de kosten die er vervolgens bijkomen voor incassokosten en het
afsluiten van water erg hoog kunnen oplopen:
zaak 1 hoofdsom € 88,92, kosten € 930,04
zaak 2 hoofdsom € 156,36, kosten € 785,05
zaak 3 hoofdsom € 135,16, kosten € 903,60

Een zorgelijke ontwikkeling daar water een primaire levensbehoefte betreft en waterbedrijven over een monopoliepositie beschikken. Het is extra zorgelijk omdat de kosten na de procedure vervolgens enorm kunnen oplopen en het dus heel moeilijk wordt voor de debiteur om weer aangesloten te worden.

De mensen die het betreft zouden dus al erg geholpen zijn als die enorme incassokosten achterwege kunnen blijven. Overigens kan men afsluiten meestal voorkomen als men gebruik kan maken van schuldhulpverlening. Dat behoort echter niet voor iedereen tot de mogelijkheden.

SP Kerkrade heeft wethouder Wiermans (Burgerbelangen) in de commissievergadering
gevraagd om met een oplossing voor dit probleem te komen. Het zal duidelijk zijn, dat alleen meer aanmaningen versturen geen oplossing zal bieden.

Wethouder Wiermans (Burgerbelangen) onthield in juli 2014 nog zijn steun aan het voorstel van zijn Heerlense collega wethouder Peter van Zutphen (SP)
om het beleid van WML inzake afsluiten van water ter discussie te stellen. We zijn benieuwd naar het voorstel van wethouder Wiermans.

Minder marktwerking en meer oog voor mensen en hun problemen is zeker op dit gebied een vereiste.

Lees hieronder het artikel van Carin Wevers!

 

Geïnstitutionaliseerdevernedering - Blik op hulp

Een fatsoenlijke samenleving is een samenleving waarvan de instituties mensen niet vernederen”,…

www.blikophulp.nl

Reactie toevoegen

U bent hier