h

SP WIL OVERDRACHT MIJNWERKERSPENSIOENEN ONGEDAAN MAKEN

10 september 2014

SP WIL OVERDRACHT MIJNWERKERSPENSIOENEN ONGEDAAN MAKEN

De SP in Provinciale Staten Limburg en de Tweede Kamer vinden dat de overdracht van het AZL pensioenfonds van 28.000 oud-mijnwerkers naar Aegon ongedaan moet worden gemaakt. De SP zal komende vrijdag tijdens een commissievergadering Provinciale Staten oproepen een gezamenlijke motie in te dienen die de Tweede Kamer en de Minister zal oproepen de deal ongedaan te maken. Tijdens de commissievergadering zal een woordvoerder namens de 28.000 oud-mijnwerkers de Staten toespreken in aanwezigheid van een grote afvaardiging van oud-mijnwerker. Op vragen van de SP in de Tweede Kamer heeft de minister nog geen antwoord gegeven.

De SP is van mening dat de oud-mijnwerkers worden beroofd van hun opgebouwde pensioen.

In de brief waarin de pensioengerechtigden op de hoogte worden gesteld over de overdracht en de verhoging staat in een bijzin dat ‘de pensioenen daarna niet meer worden verlaagd, maar ook niet meer worden verhoogd’.

De oud-mijnwerkers hebben recht op indexering van hun pensioen.

Door een eenmalige verhoging van respectievelijk 8 % en 10% wil Aegon elke toekomstige indexering afkopen waardoor 28.000 oud-mijnwerkers in koopkracht achteruit gaan.
Feitelijk worden de pensioenen bevroren.

De oud- mijnwerkers hebben in het algemeen een laag pensioen. Het is onacceptabel dat de eerder gemaakte pensioenafspraken (o.a. indexatie) worden gebroken. Daarnaast heeft een zeer beperkt pensioen gevolgen voor zowel de sociale als economische positie van de oud-mijnwerkers.

"Op deze wijze wordt bijna letterlijk de adem weggenomen. Zorgpremies gaan flink omhoog, de behoefte aan zorg bij deze groep zal alleen maar toenemen en een dalende koopkracht van zo’n grote groep mensen in krimpgebieden zal niet zonder gevolgen zijn voor de economie in Parkstad en Westelijke Mijnstreek”: zegt SP Woordvoerder Daan Prevoo.

De SP zal de overige fracties van Provinciale Staten oproepen een gezamenlijke motie in te dienen tijdens de Statenvergadering van 26 september aanstaande. Hiermee hoopt de SP een krachtig signaal af te geven aan de Tweede Kamer en de minister. Daarnaast zal een oproep worden gedaan aan de Autoriteit Financiële Markten (AFM) en De
Nederlandse Bank (DNB) die de overdracht moeten goedkeuren.

De SP wil ook voorkomen dat de oud-mijnwerkers , net als de Rotterdamse havenarbeiders, in een jarenlange juridische strijd raken. 

 

Reactie toevoegen

U bent hier