h

Het gaat toch goed in Nederland?

15 augustus 2014

Het gaat toch goed in Nederland?

Beste Lezers,

De werkloosheid is opnieuw hard gestegen. Zo blijkt uit de cijfers van het Centraal Bureau voor de Statistiek (CBS). Er zijn op dit moment tachtig duizend banen minder dan vorig jaar. En opnieuw vallen harde klappen in de zorg en in de bouw. Alleen al in de zorg zijn nu 35.000 banen minder dan vorig jaar.

Niemand begrijpt nog waar dit kabinet mee bezig is.

De verpleeghuizen gaan dicht. Ouderen worden gedwongen langer thuis te blijven en toch verdwijnen duizenden banen voor mensen die juist die zorg aan huis kunnen leveren. De werkloosheid loopt verder op terwijl de kwaliteit van de zorg achteruit holt.

Ik heb de laatste jaren veel werknemers in de zorg gesproken. Zij hebben mij van één ding zeker overtuigd: de zorg is geen kostenpost, maar een investering in mensen en een slimme manier om de bevolking
langer gezond en productief te houden. Bovendien bewijst het personeel in de zorg dagelijks dat voldoende personeel en goede behandelingen op termijn juist veel voordeliger zijn.

Ga maar na. Hoeveel duurder zijn we straks uit als mensen die nu – door het hoge eigen risico – noodzakelijke zorg uitstellen? Hoeveel
ingewikkelder is straks de zorg voor ouderen die noodgedwongen thuis moeten blijven met alle risico’s op valpartijen en ongelukken?

Vorige week liet Renske Leijten al zien dat de langdurige zorg wel degelijk betaalbaar is, zeker als we het geld halen waar het zit en de rekening eerlijker delen.

De kaalslag die PvdA en VVD aanrichten in de zorg is de grootste blunder van het huidige kabinet. Ik hoop van harte dat we vanaf september de krachten kunnen bundelen om aan deze waanzin een einde te maken.

Wie doet er mee?

Emile Roemer

Reactie toevoegen

U bent hier