h

Valse start WMO bijeenkomst Kerkrade met 1000 belangstellenden

11 april 2014

Valse start WMO bijeenkomst Kerkrade met 1000 belangstellenden

De Staatssecretaris van het Ministerie van Volksgezondheid, Welzijn en Sport (VWS) Martin van Rijn bezocht ’s middags Kerkrade. Reden voor zijn bezoek is de wijze waarop in Kerkrade invulling wordt gegeven aan het Wmo beleid. Helaas mochten slechts enkele tientallen zorgvuldig geselecteerde mensen aanwezig zijn bij dit bezoek. Veel nieuws leverde zijn bezoek niet op. Jammer dat hij er ’s avonds niet bij was, dan had hij echt kunnen zien hoe het er in Kerkrade aan toe gaat.

’s Avonds stond er een WMO bijeenkomst op het programma, waarin de gemeente aankondigde om met zorgaanbieders, Wmo-platform en de mensen die met de Wmo in aanraking komen in gesprek te gaan. De eerste vraag is natuurlijk waarom uitsluitend deze vier zorgaanbieders; Impuls, MeanderGroep Zuid-Limburg, LEVANTOgroep en Radar zich samen met de gemeente mochten presenteren. Zijn de kaarten al geschud in Kerkrade? Hebben de andere zorgaanbieders nog een kans of staan ze al op achterstand?

Voor deze bijeenkomst hadden zich meer dan 1000 belangstellenden aangemeld. Dat geeft wel aan dat deze mensen bezorgd zijn over hun toekomst en graag duidelijkheid willen en dat zij hoopten hier meer informatie te krijgen.

De bijeenkomst begon met een dubbele valse start. Volgens de uitnodiging zou de bijeenkomst om 18.30 uur beginnen. Op dat tijdstip waren de 1000 belangstellenden dan ook aanwezig en betrad de dagvoorzitter Roger den Uyl het toneel. Hij kondigde aan dat hij het verbazingwekkend vond dat er al zoveel mensen waren, maar dat er toch echt pas om 19.00 uur zou worden gestart. Gelukkig besloot men om 18.40 uur, iedereen was tenslotte binnen, om dan toch maar te starten.

Na een korte inleiding werd een toneelstukje uitgevoerd. De toneelspelers deden het leuk, maar het werd pure propaganda voor het bekende onderwerp “eigen kracht”. Een mevrouw had eerst thuiszorg, maar uiteindelijk bleek dat zij veel beter af was met de hulp van haar 8 kinderen. Haar slotzin dat ze zo gelukkig was, omdat ze nu weer veel meer zelf mocht doen, deed echt de deur dicht. Boe geroep vanuit de zaal.

Uit de zaal liet men vervolgens ondubbelzinnig weten hoe men hierover dacht. Men voelde zich door de organisatie kinderachtig behandeld en voor schut gezet. Dacht de organisatie dat mensen in Kerkrade op hun hoofd waren gevallen? Dit deed totaal geen recht aan de problemen die men ervaart en men voelde zich niet serieus genomen. De dagvoorzitter besloot wijselijk de rest van het programma voorlopig maar te laten rusten en dat het tijd voor koffie was. Een van de aanwezigen deelde mede dat deze bijeenkomst verloren tijd was en dat hij naar huis ging, een voorbeeld dat door heel wat mensen werd gevolgd.

In de pauze verzamelde men vragen van mensen en die werden na de pauze behandeld. Maar op elke concrete vraag kwam bijna steevast het antwoord, dat weten we nog niet, dat moeten we nog bekijken en dat moet straks nog in de verordening worden vastgelegd.

De vraag of de gemeente er rekening mee hield dat tegenwoordig bij zeer veel zaken een eigen bijdrage wordt gevraagd en dat deze bijdragen door een stapeling van al die eigen bijdragen niet meer te betalen is voor de doelgroep, beperkte men zich tot verwijzen naar de overheid, daar kon de  gemeente niets aan veranderen.

Van SP zijde werden een aantal onderwerpen ingebracht. Men is kennelijk van plan mensen met een WW uitkering of bijstand uitkering in de zorg in te gaan zetten. Op onze vraag of deze mensen dan voldoende kwaliteit hebben en het minimumloon betaald krijgen en of voorkomen zal worden dat professionele medewerkers hierdoor ontslagen zouden worden (verdringing), kwam ook na drie keer vragen geen duidelijk antwoord.  Er kwam een verhaal dat de mensen in de zorg, die ontslagen zouden worden in een pool zouden worden geplaatst en zouden worden ingezet. Of zij dan ook juist worden beloond bleef onbeantwoord. Wij blijven ook in de toekomst attent hierop.

Desgevraagd kregen we wel een duidelijk antwoord op de vraag of in Kerkrade ook mensen zorginstellingen gedwongen moesten verlaten net zoals dit elders in Nederland het geval is. Dhr. Reijnders van Meander gaf aan, dat dit nergens in het werkgebied van Meander aan de orde zal zijn. Dat is gelukkig erg positief.

Verantwoordelijk wethouder Lei Jongen (PVDA) sloot de bijeenkomst af en liet weten dat deze bijeenkomst bedoeld was om de mensen te laten weten dat er door de bezuinigingen echt veel veranderingen aankomen. We denken dat de mensen in de zaal dat al lang hadden begrepen, dat was net de reden waarom ze in zo grote getale aanwezig waren. Meer informatie kregen ze vanavond echter nauwelijks.

Commentaar SP Kerkrade:

Het eerlijke verhaal dat wel verteld had kunnen worden is het volgende:

Laten we beginnen met het feit dat er door bijna iedereen op het podium beweerd werd dat er nu eenmaal zo gigantisch bezuinigd moet worden, omdat de zorg anders in de toekomst niet meer betaalbaar is. Die gigantische bezuinigingen zijn echter een politieke keuze. Men zou ook minder straaljagers kunnen aanschaffen, niet 2 keer € 500 miljoen aan de hogere inkomens kunnen doen toekomen,  of de multinationals, die nu nauwelijks belasting betalen meer evenredig kunnen laten bijdragen. Daarvoor kiest dit kabinet echter niet en men kiest voor gigantische bezuinigingen over de rug van deze kwetsbare mensen. Er wordt onnodig veel bezuinigd. Feit is dat nu al voor honderden miljoenen cadeautjes worden uitgedeeld van zogenaamde ‘meevallers”. Men had er ook voor kunnen kiezen om die bedragen minder te bezuinigen op deze kwetsbare mensen. Maar goed dat is inderdaad landelijk beleid van dit VVD/PVDA kabinet.

En dat de plannen van dit VVD/PVDA kabinet voorzien in de volgende werkwijze:

De gemeente bepaalt of iemand zorg ontvangt en welke.

Daarvoor wordt eerst gekeken of deze zorg kan worden verleend door familie, vrienden, buren etc.(eigen kracht).

Als dat niet lukt, heeft betrokkene dan voldoende  kapitaal om dit zelf en voor eigen rekening in te kopen? Zo ja, dan zelf betalen.

Mocht dat allemaal niet lukken, dan schiet de gemeente te hulp, maar men heeft een beperkt budget.

In ruil voor die hulp wordt tevens bekeken of de hulpvrager hiervoor een tegenprestatie kan leveren.

Tot nu toe zijn nog steeds plannen, maar de bedoeling is dat ze ingaan op 1-1-2015. Hiervoor is het echter nodig dat zij nog tijdig door de Tweede Kamer en vervolgens door de Eerste Kamer worden goedgekeurd.

Over de exacte hoeveelheid geld, dat gemeenten hiervoor van de overheid krijgen, zal naar verwachting niet eerder dan half mei duidelijkheid komen.

Gelet op het vorenstaande is het goed te begrijpen dat de gemeente mensen nu nog geen duidelijkheid kan verschaffen. De verantwoordelijk wethouder wist dit ook. Grote vraag is waarom dan toch op dit moment zo’n bijeenkomst. Het ziet er naar uit, dat deze bijeenkomst was bedoeld om draagkracht te creëren voor het fenomeen “eigen kracht”. Begrijpelijk dat de mensen die voor echte informatie en zekerheid kwamen hier zo boos op reageerden.

“Eigen kracht” is een verhaal apart.  Alle zorg die de gemeente door familie, buren en vrijwilligers kan laten verlenen  en  niet meer door professionals hoeft te laten verrichten, levert de gemeente veel geld op.

Mensen willen meestal zo lang mogelijk thuis in hun vertrouwde omgeving blijven wonen.

Is het dan verkeerd om familie, buren en vrijwilligers te vragen bij te springen? Ja en Nee. Nee het is niet verkeerd, sterker nog het gebeurt al eeuwen, ook in Kerkrade. Als iemand tijdelijk in nood is, springen mensen uit zijn of haar omgeving vaak bij, dat is niets nieuws.

Er komt echter een moment dat het echt niet meer lukt om nog langer thuis te wonen, dan wordt de taak voor de mantelzorgers te zwaar en kunnen vrijwilligers geen soelaas meer bieden. Dan moet er plaats zijn in een zorginstelling en als men dit laatste stuk zoveel mogelijk en zo lang mogelijk ook nog met “eigen kracht” in te vullen, Ja, dan is het verkeerd als men dit op het bord van  familie, buren en vrijwilligers legt. Als die dan de zorg niet voldoende kunnen invullen wordt de betrokkene, die toch al kwetsbaar is, de dupe. Het feit dat er in Kerkrade in de toekomst, ondanks de fors toenemende vergrijzing,  30% minder plaatsen in zorginstellingen beschikbaar zijn, wijzen in deze richting. Grote vraag is, of hierdoor betrokkenen wel die zorg krijgen die ze moeten krijgen, ook al roept men nu nog met zijn allen in koor dat iedereen die zorg nodig heeft, deze ook krijgt. De SP heeft er overigens voor gepleit om de keuze van dat tijdstip aan betrokkene te laten. VVD en PVDA waren hier echter op tegen en hebben dit voorstel weggestemd.

Als je mensen in deze fase wil laten geloven, dat het door eigen kracht allemaal beter wordt en je bijna verwacht dat ze staan te juichen bij de grootste bezuinigingsoperatie in de sociale voorzieningen ooit, doorgevoerd door dit VVD/PVDA kabinet, dan mag je terecht spreken van een valse start.

Reacties

Zorg zonder eigen bijdr . Heb minimumnivea eigen bijdr wil ik best als ik een bv begl einen Ben... Momentaal woon in Heerlen .voel mij niet thuis .m verder met app met terug. Gen Kerkrade waar ik graag terug kom ivm soc cont. Enz lagehuur en groter Bezig met aanvr novizorg .hoe nu verder zoek Inserat darik niemand heb!!!!! Boodschap aan gem Kerkrade hoop dat ik hulp krijg. Niet gem. Als alleenstaanden hoop hier enig hulp begrip en ondersteuning te binden harteijk Dank!! Apm kunz

Reactie toevoegen

U bent hier