h

Coalitievorming in Kerkrade is een drama

11 april 2014

Coalitievorming in Kerkrade is een drama

- Diverse partijen werden na één oppervlakkig gesprek zonder argumenten uitgesloten van de coalitiebesprekingen.

- Het coalitieakkoord is weinig zeggend en biedt geen enkel  zicht op welke koers er zal worden gevaren, wat de partijen hebben afgesproken en hoe die afspraken worden uitgevoerd. Meer dan welke partijen gaan samenwerken staat er niet in.  Er is geen enkel punt vastgesteld. De opmerking dat het beleid nader zal worden uitgewerkt in een collegeprogramma is erg vreemd. Er is in het coalitieakkoord namelijk geen enkel inhoudelijk punt opgenomen en alles zal nog moeten worden uitgewerkt. We vragen ons af of de coalitie, afgezien van de verdeling van de wethoudersposten, wel overeenstemming heeft over welk punt dan ook. Men laat weten dat er op hoofdlijnen overstemming zou zijn over de politieke koers.  Het stemt tot nadenken dat men hierover dan geen enkele mededeling doet. Onze zorg dat Burgerbelangen samen met VVD en PVDA het hardvochtige landelijk beleid, nauwelijks aangepast, ook in Kerkrade, gaat uitvoeren,  is hiermee in elk geval niet weggenomen.

- Kerkrade zal de komende jaren enorm moeten bezuinigen ook op de sociale voorzieningen. Dat zullen harde en pijnlijke bezuinigingen worden. Desondanks besluit Burgerbelangen om nu het aantal wethouder met 25% uit te breiden van 4 FTE naar 5 FTE of te wel 6 personen, hiervan zijn er 3 van Burgerbelangen. Heel Amsterdam (ong. 800.000 inwoners) telt 5 wethouders. De rekening hiervan komt natuurlijk op het bordje van de burgers van Kerkrade te liggen, waardoor nog meer in Kerkrade moet worden bezuinigd. Dit valt aan niemand uit te leggen.

Het begon al toen Burgerbelangen een informateur benoemende en dan ook nog één uit eigen partij. Vervolgens had deze informateur een, naar onze mening, beleefdheidsgesprek met alle partijen, waarbij slechts zeer oppervlakkig over zaken werd gesproken. Geen enkel punt werd inhoudelijk behandeld. Toch was dit oppervlakkige gesprek kennelijk voldoende om tot een advies te komen.  De SP was zeer teleurgesteld dat Burgerbelangen het ondanks de grote verkiezingswinst van de SP niet nodig vond om zelfs maar inhoudelijk naar de standpunten van SP te luisteren. Zonder enig argument te noemen, werd SP buitengesloten van verdere coalitiebesprekingen. Natuurlijk was de SP teleurgesteld. Maar de grootste partij heeft nu eenmaal de “lead” en mag zijn eigen afwegingen en keuzes maken. Daar hadden we geen probleem mee, ondanks dat we vonden dat men best meer naar de stem van kiezer had moeten luisteren.  Wel hadden we een probleem met het feit dat we nog niet eens in de gelegenheid waren om onze standpunten en oplossingen inhoudelijk  toe te lichten.

Nog erger vonden we de behandeling door Burgerbelangen, de SP werd geschoffeerd, men wenste geen enkele toelichting te geven, de SP moest het maar doen met wat argumenten uit het persbericht, die niet op de SP van toepassing waren en waaruit op geen enkele wijze bleek waarom SP buitenspel werd gezet. Het geeft in elk geval aan dat er weinig waarde wordt gehecht aan samenwerking met andere partijen buiten de coalitie, en dat er weinig behoefte is om naar de standpunten van deze partijen te luisteren. De arrogantie van de macht ten voeten uit.

Het coalitieakkoord is dermate weinig zeggend , dat gelet op de enorme uitdagingen die op de gemeente afkomen het onbegrijpelijk is dat men deze te lijf wil gaan door een dergelijk coalitieakkoord.  Er wordt slechts gemeld welke partijen gaan samenwerken, en er wordt uitgebreid toegelicht hoe de wethoudersposities worden verdeeld. Over de wijze waarop men de stad wil besturen zal eerst duidelijkheid komen nadat er een collegevoorstel ligt.

Dan de mededeling dat er in Kerkrade (46.000 inwoners!) niet minder dan zes wethouders komen , die samen 5,0 FTE gaan invullen.  Dat is een uitbreiding van 25%. Tot nu had Kerkrade 5 wethouders die samen 4,0 FTE invulden. In het verleden toen Burgerbelangen nog in de coalitie zat, waren er 5 wethouders (5FTE). Met name de VVD vond dit toen te veel. Toen Burgerbelangen uit de coalitie stapte en het mes in het varken liet steken, werden de twee fulltime wethouders van Burgerbelangen vervangen door twee parttime wethouders en kwam men uit op 4 FTE. Natuurlijk komen er veel zaken op de gemeente af, maar zou dat een rechtvaardiging zijn voor het feit dat men Kerkrade dan nog meer wethouders heeft dan in Amsterdam (ong. 800.000 inwoners) , waar men 5 wethouders (5,0 FTE) heeft? Het is te gek voor woorden, dat terwijl er in Kerkrade de komende jaren gigantisch moet worden bezuinigd en dan vooral op sociale voorzieningen,  men 25% meer aan wethouderssalarissen gaat besteden.

Is dit allemaal in het belang van de inwoners van Kerkrade.  De SP geeft de  voorkeur aan een goede samenwerking tussen alle partijen, ongeacht of je in de coalitie zit of niet. Neemt niet weg dat de SP zich blijft inzetten voor de inwoners van Kerkrade, via de Gemeenteraad of via acties op straat en in de buurt.  

Reactie toevoegen

U bent hier