h

SP-standpunt bij het benoemen van de wethouders

24 april 2014

SP-standpunt bij het benoemen van de wethouders

U kunt de toelichting van onze fractievoorzitter Marianne Laumann ook hier bekijken (duurt 8 minuten), ga naar punt 4 , laat de video starten en ga naar het punt 45 minuten.

http://raadsinformatie.kerkrade.nl/Vergaderingen/Gemeenteraad/2014/23-april/19:00

Samenvatting:

De SP wil om een aantal redenen op dit moment niet overgaan tot het benoemen van de wethouders. De redenen hiervoor zijn:

Eerste reden:

De coalitie is snel tot stand gekomen, maar wij kunnen ons niet aan de indruk onttrekken dat er meer gesproken is over de wethoudersposities dan over de inhoud. Het coalitieakkoord bevat nauwelijks een enkele inhoudelijke keuze. In alle ons omringende gemeenten heeft men zeer duidelijke inhoudelijke keuzes gemaakt en deze ook gepubliceerd.

U kunt het coalitieakkoord hier nalezen: https://kerkrade.sp.nl/sites/kerkrade.sp.nl/files/attachments/coalitieakkoord-2014_2018.pdf

Helaas is het dus niet mogelijk om te reageren op de inhoud van het akkoord, daar dit helemaal niet duidelijk is. Dat baart natuurlijk zorgen bij de SP, want we weten niet waar we aan beginnen. En de coalitie blijkbaar ook niet!

Zoals BB aangeeft, willen ze de lijnen naar de landelijke partijen behouden door een samenwerking met VVD en PvdA.

Als SP Kerkrade hopen we dat het inderdaad alleen om de lijnen gaat en niet om de inhoud van deze landelijke partijen, want dit beleid heeft de afgelopen 2 jaar zeker geen welvaart en werkgelegenheid opgeleverd in Kerkrade!

De tweede reden:

De coalitie stelt dat zowel het gemeentebestuur als de burger moet beseffen dat “niet alles meer kan” en dat er evenwichtige bezuinigingsplannen moeten worden opgesteld. Hoe is het mogelijk dat deze coalitie dan de moed heeft om deze woorden op te nemen in het coalitieakkoord en vervolgens met een voorstel komt om het aantal wethouders uit te breiden naar 6. Van 4 fulltimers naar 5 fulltimers, een verhoging van de kosten met maar liefst 25%. Graag horen we hoe de coalitie dit aan de burgers van Kerkrade wil uitleggen.

De SP is tegen een verhoging van de kosten voor wethouders met 25% . Dat is de tweede reden waarom we tegen stemmen.

De derde reden:

De derde reden is dat tegen een van de wethouders, Dhr. Schlangen,  door een inwoner van Kerkrade, door middel van brief aan de voltallige gemeenteraad recent bijzonder zware beschuldigingen zijn geuit.

Deze kwestie heeft de krant gehaald, waarbij reacties en aanvullende informatie werd gegeven. 

De Gemeenteraad heeft, buiten de brief met zeer zware beschuldigingen, geen enkele informatie van wie dan ook ontvangen. Dat heeft men kennelijk niet nodig gevonden. De gemeenteraad moest de informatie maar uit de krant lezen, of geldt dit alleen voor de oppositie?

Gelet op de aard van de beschuldigingen zijn wij van mening dat  het in ieders belang is, vooral in dat van dhr. Schlangen zelf, dat voordat tot benoeming wordt overgegaan, eerst de onderzoeken dienen te zijn afgerond.

Wij hebben op dit moment nog geen enkel standpunt over de beschuldigingen maar we zijn wel van mening dat men de raad beter had moeten informeren.

We hopen dat de coalitie de wijsheid mag vinden om de komende 4 jaar de juiste beslissingen te nemen. Men heeft tot nu toe uiterst arrogant gehandeld en op geen enkel punt inhoudelijk naar de niet coalitiepartijen willen luisteren of de hand uitgestoken.

Wij vinden dit niet in het belang van de inwoners van Kerkrade en hopen dat de coalitie deze houding nu zal veranderen.

De SP zal alle voorstellen van deze coalitie op haar inhoud bekijken. Goede voorstellen zullen we steunen en bij slechte voorstellen zullen we tegen zijn.

U zult begrijpen dat wij op grond van mijn betoog tegen het benoemen van de wethouders  zijn.

Tevens zouden wij graag ook in deze raad de reactie van de burgemeester vernemen op dit uiterst magere en oppervlakkige coalitieakkoord.

Dank u wel.

Reactie toevoegen

U bent hier